Smartphone κι Έλληνας!!

Μοιραστείτε το άρθρο

crisissmartphoneΘυμάμαι κάποτε τον πατέρα μου τις καλές εποχές του 80 και του 90 που έκανε κόντρες με τους θείους μου ποιός θα φτιάξει το καλύτερο σπίτι και το καλύτερο εξοχικό.  Ήταν τότε οι χρυσές εποχές που συνήθως δούλευε ο ένας από τους δύο γονείς και μπορούσε να θρέψει ολόκληρη την οικογένεια και με τον μισθό του να αγοράσει σπίτι εξοχικό κι αυτοκίνητο. Πάντα η αγορά ακριβών υλικών αγαθών ήταν μία βασική παράμετρος ενός ατόμου για την κοινωνική του προβολή.

Οι εποχές άλλαξαν και μετά από 20 περίπου χρόνια οι Έλληνες χαμήλωσαν πλέον τους στόχους τους. Ένα καλό smartphone είναι ότι καλύτερο μπορεί να πάρει κάποιος πλέον (με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του μέσου Έλληνα) πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εδραιώσει το κοινωνικό του status και θα καλύψει το alter ego του. Λυπάμαι πολύ που βλέπω γυναίκες κι άντρες 20-40 χρόνων να κάνουν οικονομίες για να αγοράσουν το καινούριο iphone 7 διότι το iphone 6s που έχουν δεν του καλύπτει πλέον τις ανάγκες. Είναι σαν να έβλεπα τον πατέρα μου πριν 20 χρόνια να άλλαζε αυτοκίνητο σε ένα χρόνο και να αγόραζε άλλο καινούριο διότι το προηγούμενο έπιανε τα 210 χιλιόμετρα την ώρα ενώ το νέο τα 230. Πάνω από τ0 85% των χρηστών που διαθέτουν ακριβά smartphone είναι άνθρωποι με μισθό κάτω των 1000 ευρώ τον μήνα. Δίνουν το 1/12 σχεδόν του εισοδήματος τους σε smartphone και παρελκόμενα σε μία εποχή που η οικονομική δύναμη του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί κατά 40%.

Θα θεωρούσα λογικό να δώσει κάποιος το 1/12 του μισθού του εάν το smartphone που αγοράζει καλύπτει κάποιες ανάγκες που κάποιο φθηνότερο smartphone δεν τις καλύπτει. Θα ήταν επίσης εξίσου λογικό να δώσει κάποιος το 1/12 του μισθού του σε smartphone τον επόμενο χρόνο για να αντικαταστήσει το παλιό του εάν πλέον δεν του καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες του που μόνο ένα ακριβό smartphone του παρέχει.

Κι εδώ έρχεται το ερώτημα που πρέπει κάποιος από μόνος του με το χέρι στην καρδιά να απαντήσει στον ίδιο του τον εαυτό.
Υπάρχει φτηνότερο smartphone που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες μου ή θέλω να πάρω το ακριβότερο smartphone με το επιχείρημα ότι δεν κολλάει αλλά στην πραγματικότητα να έχω το τέλειο εργαλείο αυτοπροβολής στον κοινωνικό μου περίγυρο;

Δηλαδή το iphone 7 που έχει διπλάσια τιμή από το galaxy s6 θα το πάρω για πόσες παραπάνω εξειδικευμένες δυνατότητες εκτός από social media/browsing/gaming/web banking/video streaming; Αξίζει να δώσω τα διπλάσια λεφτά για το κάτι παραπάνω που δεν πρόκειται να κάνω ποτέ; Κι όμως η ανάγκη γι’ αυτοπροβολή μας κάνει να βρίσκουμε φτηνές δικαιολογίες πρώτα προς τους εαυτούς μας και μετά προς τους γύρω μας για να καλύψουμε την αγορά μας και να την ορίσουμε ως αναγκαία.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έζησα στο κατάστημά μας τον Νοέμβρη μπορούν να προσδιορίσουν την ελληνική πραγματικότητα της κρίσης αλλά και ταυτόχρονα και την έλλειψη λογικής σκέψης που μας χαρακτηρίζει.
Ένας ντελιβεράς σταματάει έξω από το μαγαζί και με ρωτάει εάν έχουμε ετοιμοπαράδοτα δύο iphone 7. Του λέω ότι υπάρχουν και μου βγάζει 1300 ευρώ σε 5ευρα για να μου πληρώσει τα δύο τηλέφωνα που προοριζόταν γι’αυτόν και την αρραβωνιαστικιά του. Του εξηγώ για μεγάλα ποσά γίνονται μόνο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα. Τελικά αποφάσισε να καθυστερήσει λιγάκι την παραγγελία του για να κάνει την κατάθεση των 5ευρων μέσω τραπέζης.
Το δεύτερο αξιόλογο περιστατικό είναι πελάτης που ήρθε αρχές Νοεμβρίου στο μαγαζί να αγοράσει ένα galaxy S7 edge. Του λέμε το κόστος της συσκευής και μας αποστομώνει με την εξής απάντηση. “Δεν βαριέσαι. Θα περάσω με ένα 50ευρω ολόκληρο τον μήνα αλλά θα το πάρω!”

Όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο, επιχειρηματολογούμε με τέτοιες εκφράσεις, τότε σίγουρα δεν σου φταίνε τα μνημόνια και οι άλλοι! Αυτή την στιγμή επιχειρηματολογώ ενάντια στην δουλειά μου. Όλοι εμείς αναζητούμε τέτοιους καταναλωτές. Αλλά έχω μάθει να λέω την αλήθεια ακόμη κι αν αυτό δεν συμφέρει την επιχείρηση.

Θεωρούμε πλέον αυτονόητο να αγοράσουμε ένα τηλέφωνο 700 ευρώ σε μία εποχή που μπορείς να βρεις με 700 ευρώ μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, να πληρώσεις την ΔΕΗ ενός μικρού σπιτιού για περίπου μισό χρόνο, να πληρώσεις ασφάλεια και σήμα ενός αυτοκινήτου για 1 έτος ή ακόμη και τις βενζίνες σου.

Αλήθεια τι ακριβώς θα καλύψει παραπάνω το τηλέφωνο των 700 ευρώ από το περσινό σου των 300 ευρώ;

Καλύτερη κάμερα; Πολύ πιθανόν να έχεις σκοπό την κάθε φωτογραφία που βγάζει με τα 20 megapixel να θες να την κάνεις πόστερ στο δωμάτιό σου
Οκταπύρηνο επεξεργαστή. Γιατί κάνεις κάποιες παραμετροποιήσεις στον τηλεσκόπιο που βλέπεις τα άστρα το βράδυ και πρέπει να έχεις επεξεργαστική ισχύ.
Δακτυλικό αποτύπωμα. Γιατί με μέντιουμ μπορεί να μαντέψει κάποιος τον 8 ψήφιο κωδικό ασφαλείας σου, να σου κόψει το δάκτυλο όμως δεν μπορεί.
4Κ ανάλυση. Γιατί η προηγούμενη ανάλυση full HD θα σου προκαλέσει καταρράκτη στα μάτια.
Μεγάλη μπαταρία. Είτε στις 8 είτε στις 10 το βράδυ πάλι για φόρτιση θα το βάλεις..δεύτερη μέρα δεν κρατάει. Κι αν σου κρατάει τότε σίγουρα δεν χρειάζεσαι smartphone!

Υπάρχει και μία μικρή κατηγορία Ελλήνων που έχουν στραφεί στα κινέζικα κινητά τηλέφωνα. Την τελευταία 2ετία οι Κινέζοι έχουν να δείξουν αξιόλογα μοντέλα που χτυπάνε πολλά επώνυμα smartphones και σε οικονομική τιμή περίπου στο 1/3 της τιμής ενός επώνυμου μοντέλου.Θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων που ψάχνουν και βρίσκουν μοντέλα και μάρκες με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά.

Δεν κατακρίνω αυτούς που αγοράζουν ναυαρχίδες επώνυμων smartphones. Ούτε επικροτώ αυτούς που αγοράζουν κινέζικα smartphones. Θα πρέπει όμως πάντα με βάση τις βασικές οικονομικές παραμέτρους της καθημερινότητάς μας να κάνουμε μία επιλογή που δεν θα μας στερήσει βασικές ανάγκες μας μόνο και μόνο για να έχουμε ένα smartphone high value στην τσέπη μας.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι αποθαρρυντικό για τις πωλήσεις μας, αξίζει όμως η αλήθεια να λέγεται ακόμη κι αν το τίμημα μπορεί να είναι εις βάρος μας.

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο