Antivirus υπολογιστών. Τι πρέπει να γνωρίζω
Antivirus Υπολογιστών
Τα antivirus είναι προγράμματα που εκτελούνται μαζί με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή και μας προστατεύουν από κακόβουλα προγράμματα. Τα κακόβουλα προγράμματα είναι γνωστά ως ιοί, trojans, malwares, ramsonwares κτλ. O κάθε τύπος κακόβουλων προγραμμάτων χτυπάει με διαφορετικό τρόπο τα αρχεία ή το λειτουργικό του υπολογιστή που θα τα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.
Τα antivirus λειτουργούν σε τρία βασικά επίπεδα.
- Πρόληψη ιών: Τα antivirus εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο, συνέχεια, στο παρασκήνιο του λειτουργικού κι ελέγχουν όλα τα αρχεία και τις λειτουργίες που κάνουν. Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια κακόβουλη ενέργεια αυτομάτως μπλοκάρουν την λειτουργία του μολυσμένου αρχείου
- Εντοπισμός ιών: Τα antivirus δεν λειτουργούν μόνο σε πραγματικό χρόνο, αλλά κάνουν και γενικό έλεγχο όλων των αρχείων του υπολογιστή. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται scanning. Πολλά antivirus κάνουν την λειτουργία μία φορά την εβδομάδα, άλλα πάλι μία φορά την ημέρα. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του antivirus που χρησιμοποιείται και τις ρυθμίσεις που του έχετε κάνει στην διαδικασία scanning.
- Αφαίρεση ιών: Είτε σε πραγματικό χρόνο είτε μέσω της διαδικασίας scanning, εάν εντοπιστεί ένα κακόβουλο αρχείο αυτόματα διαγράφεται από το antivirus ή μπαίνει σε καραντίνα. To antivirus θα σας ενημερώσει για τον τύπο του ιού και πόσο επικίνδυνο είναι.
Τι κάνει ένα antivirus στον υπολογιστή
Ένα σύγχρονο antivirus κάνει τις παρακάτω λειτουργίες σε έναν υπολογιστή:
- Εντοπίζει, μπλοκάρει και διαγράφει ιούς, malware, adware, ramsonwares
- Μπλοκάρει επίδοξους hackers να κάνουν phishing και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κωδικούς τραπεζών, emails, servers, sites, social media κτλ
- Προειδοποιεί τον χρήστη όταν πάει να μπει σε επικίνδυνα sites ή links που ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία του υπολογιστή ή να παγιδέψουν τον χρήστη
- Ρυθμίζει τον υπολογιστή να λειτουργεί σταθερά όταν υπάρχουν προγράμματα που χρησιμοποιούν άσκοπα πόρους
Πως λειτουργεί ένα antivirus
Τα σύγχρονα antivirus έχουν αναπτύξει τρεις βασικές μεθόδους για να εντοπίζουν τους ιούς και οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται στον υπολογιστή ή το laptop μας.
1. Υπογραφή ιού – Virus Signature
Υπάρχει μία κοινή βάση δεδομένων η οποία αναγράφει τις υπογραφές των ιών. Ουσιαστικά είναι κάποια bytes που γράφονται σε ένα κολλημένο αρχείο. Αυτά τα bytes είναι κοινά για όλα τα αρχεία που έχουν κολλήσει τον συγκεκριμένο ιό.
Έτσι όταν οι εταιρίες antivirus εντοπίσουν έναν ιό τον απομονώνουν και βλέπουν κάποια κύρια bytes που έχει. Αυτά τα καταχωρούν σε μία βάση δεδομένων ιων. Έτσι το antivirus όταν σκανάρει κι εντοπίσει ένα αρχείο το οποίο έχει μέσα του αυτά τα bytes και τα ταυτοποιήσει με την βάση δεδομένων, αναγνωρίζει ότι είναι κάποιος γνωστός ιός και τον απομονώνει ή τον διαγράφει.
2. Παρακολούθηση συστήματος – System Monitoring
Η δεύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των ιών γίνεται μέσω της παρακολούθησης του συστήματος. Το antivirus ελέγχει όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στα αρχεία και το λειτουργικό σύστημα. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια ανορθόδοξη δραστηριότητα που δεν έγινε από τον χρήστη ή κάποια απόπειρα παραποίησης των αρχείων, το antivirus αμέσως επεμβαίνει και μπλοκάρει την ενεργεία.
Η διασύνδεση σε περίεργα websites καθώς επίσης και η πρόσβαση σε μαζικά αρχεία θεωρούνται επίσης ύποπτες ενέργειες για το antivirus και μπλοκάρει την διαδικασία.
Προστασία μέσω τεχνητής νοημοσύνης – AI Protection
Η τρίτη μέθοδος που χρησιμοποιούν τα antivirus είναι η προστασιά μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Το antivirus αναλύει καθημερινά την συμπεριφορά του χρήστη και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στον υπολογιστή. Εάν δει κάποια περίεργη δραστηριότητα η οποία μπορεί νε εκθέσει το λειτουργικό ή τα αρχεία σε κίνδυνο τότε επεμβαίνει και περιόριζει το πρόγραμμα που έκανε αυτή την ενέργεια.
Φυσικά θα ρωτήσει τον χρήστη κι αν αυτός επιτρέψει την εκτέλεση της λειτουργίας τότε και μόνο τότε θα εκτελεστεί.
Πόσο εύκολα κολλάει ο υπολογιστής ιό
Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές (Windows 10, MacOS) έχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας κι ενσωματωμένα firewalls και συστήματα antivirus που είναι δύσκολο να κολλήσει κάποιος ιό.
Είναι δύσκολο να κολλήσεις ιό άλλα όχι αδύνατο. Μπορεί κάποιος να κολλήσει έναν ιό ή malware, εφόσον εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα από άγνωστη πηγή, επιτρέψει στην εφαρμογή να δώσει δικαιώματα πρόσβασης στο λειτουργικό, παρακάμψει τις προειδοποιήσεις του λειτουργικού ότι η εφαρμογή ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στο σύστημα κ.ο.κ.
Χρειάζεται επιπλέον antivirus εκτός από αυτό που έχουν ενσωματωμένο τα Windows
Εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για χρήση προγραμμάτων γραφείο, ενημέρωση, social media κτλ η εγκατάσταση επιπλέον antivirus είναι περιττή. Φυσικά θα πρέπει να έχετε ανεβάσει τα επίπεδα ασφαλείας του defender και του firewall των windows έτσι ώστε να έχετε την μέγιστη ασφάλεια από εκεί.
Τα περισσότερα όμως καταστήματα υπολογιστών (αλυσίδες, πολυκαταστήματα κτλ) στα πλαίσια του υπερκαταναλωτισμού θα σας πουν να αγοράσετε κι ένα antivirus γιατί η ασφάλεια των windows δεν είναι αρκετή.
Παρόλα αυτά εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε antivirus και δεν θέλετε να πληρώσετε κάποια συνδρομή, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα δωρεάν που κυκλοφορούν στην αγορά όπως είναι το Avast και το Avira
Προσφέρουν τα πολλά antivirus περισσότερη προστασία;
Η απάντηση είναι όχι. Η πλειοψηφία των antivirus έχει κοινή database και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους ασφαλείας. Χρησιμοποιώντας δύο ή περισσότερα antivirus θα αντιμετωπίσετε πολλά false alarms και όταν το ένα δεσμεύει έναν αρχείο που έχει ιό το άλλο δεν θα μπορεί να το διαγράψει.
Για παράδειγμα εάν ένα antivirus εντοπίσει ένα αρχείο με ιό αλλά δεν εμφανίσει κάποιο μήνυμα στην οθόνη και το δεύτερο antivirus το εντοπίσει αλλά εμφανίσει μήνυμα στην οθόνη για διαγραφή του αρχείου, δεν θα μπορεί να το διαγράψει γιατί έχει ήδη δεσμευτεί από το πρώτο antivirus
Επιπλέον στην προστασία σε πραγματικό χρόνο οι πόροι που χρησιμοποιούν και τα δύο antivirus είναι πολλοί κάτι που θα κάνει τον υπολογιστή σας αργό, δίχως να υπάρχει λόγο.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024