Τι είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Πως λειτουργεί και πως το μπλοκάρουμε
Τι είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator
Το Predator είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί αυτόματα στο smartphone του χρήστη. android ή iphone. και να καταγράψει τις λειτουργίες όχι μόνο του κινητού αλλά κι άλλων εφαρμογών. Αυτό που κάνει το Predator είναι να καταγράφει συνομιλίες, γραπτά μηνύματα, ιστορικό κλήσεων καθώς επίσης να έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία της συσκευής και σε ορισμένους κωδικούς πρόσβασης.
To Predator μαζί με το το αντίστοιχο παρακολουθητικό πρόγραμμα Pegasus θεωρούνται τα καλύτερα προγράμματα παρακολούθησης στον κόσμο. Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν θα τον αναλύσουμε πιο κάτω.
Ποιος έφτιαξε το πρόγραμμα Predator
Το Predator φτιάχτηκε από την εταιρία Cytrox που έδρα έχει τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας. Το λογισμικό θεωρείται κακόβουλο και φυσικά όποιος αποδειχτεί ότι συνέβαλλε στην εγκατάσταση του Predator σε μία συσκευή τότε οι κατηγορίες που βαρύνουν το άτομο έχουν την μορφή κακουργήματος.
Έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το πρόγραμμα Pegasus που το αναπτύσει μία ισραηλινή εταιρία NSO Group.
Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα Predator
Υπάρχουν ενδεικτικές τιμές που αναφέρονται στο internet και στο New York times για τα κόστη του Predator και του Pegasus. Από 500.000-650.000 ευρώ η εγκατάσταση του προγράμματος έως 10 συσκευές. Αναφέρεται επίσης και πρόγραμμα αγοράς με ετήσιο κόστος περίπου 8.000.000 ευρώ με εγκατάσταση σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συσκευών.
Ποιος αγοράζει το Predator
Το πρόγραμμα δεν είναι απλά για να παρακολουθήσεις τον/την συζυγό σου αν σε απατάει ή το παιδί σου με ποιον μιλάει. Η ίδια η εταιρία ισχυρίζεται ότι το πουλάει μόνο σε κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικές υπηρεσίες και κυρίως για εντοπισμό πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών ή παράνομων δραστηριοτήτων.
Έχει εντοπιστεί όμως ότι το πρόγραμμα έχει πουληθεί και σε αυταρχικά καθεστώτα για να παρακολουθούν την αντιπολίτευση ή άλλα γειτονικά κράτη. Κράτη όπως το Μαρόκο που παρακολουθούσε βουλευτές της Γαλλίας, η Β. Κορέα, Αίγυπτος, Αρμενία, Ινδονησία ενώ έχει εντοπιστεί και σε χώρες της ευρωπαικής ένωσης όπως είναι η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ελλάδα.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται και από τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών για την παρακολούθηση εγκληματιών ή τρομοκρατών.
Τι παρακολουθεί το Predator
Παρόλο τις πολλές δικλείδες ασφαλείας που διαθέτουν τα σύγχρονα smartphones με λειτουργικό android ή ios το Predator καταφέρνει να έχει πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες και εφαρμογές.
Συγκεκριμένα έχει πρόσβαση:
- Στις φωτογραφίες και στα video
- Σε εφαρμογές γραπτών μηνυμάτων sms, messenger, viber, what’s up κτλ
- Στο αρχείο κλήσεων
- Έχει δυνατότητα ηχογράφησης των συνομιλιών ακόμη και σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση (telegram κτλ)
- Στις επαφές
- Στα emails
- Σε ολόκληρο το file system της συσκευής
Πως λειτουργεί το Predator
Η εταιρία που έχει φτιάξει το Predator χρησιμοποιεί κάποιες αδυναμίες του λειτουργικού συστήματος του smartphone. Τα exploits τα οποία εκμεταλλεύεται δεν έχουν εντοπιστεί από τις εταιρίες που κατασκευάζουν τα smartphones (Apple, Samsung κτλ). To Predator ουσιαστικά χρησιμοποιεί τρύπες που έχουν εντοπίσει οι developer του προγράμματος στην συσκευή και αποκτάει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του.
Οι εταιρίες google και apple έχουν ζητήσει ενημέρωση από την κατασκευαστρία εταιρία του Predator σχετικά με τις τρύπες ασφαλείας. Η εταίρια όμως δεν τους δίνει πληροφορίες για να μην τις κλείσουν.
Το exploit ενεργοποιείται απλά πατώντας σε ένα link που σας στέλνουν συνήθως από λογαριασμούς facebook ή instagram με προσωπικό μήνυμα ή ακόμα κι από ένα απλό sms. Το link σε πάει σε μία ιστοσελίδα που είναι συνήθως κενή ή μπορεί να έχει ένα άρθρο που σε ενδιαφέρει και μετά από όλο αυτό έχετε ήδη κολλήσει το spyware Predator.
Η εταιρία Cytrox αναφέρει ότι οι τρύπες που χρησιμοποιεί τις εντοπίζει από διάφορες εγκατεστημένες εφαρμογές που έχουν εργοστασιακά οι εταιρίες και κυρίως από τον Google Chrome.
Η εταιρία Meta (Facebook, instagram) μόνο πέρυσι διέγραψε πάνω από 300 λογαριασμούς που έστελναν το link σε προσωπικό μήνυμα για να κολλήσουν οι χρήστες το παρακολουθητικό πρόγραμμα στις συσκευές τους. Το link συνήθως το στέλνουν σε προσωπικό μήνυμα από τα social media ή το what’s up ή το viber για να είναι σίγουροι ότι ο παραλήπτης είναι ο κάτοχος που τους ενδιαφέρει.
Πως εντοπίζετε το Predator
Ένα smartphone που έχει κολλήσει το Predator συνήθως ζεσταίνεται και αδειάζει γρήγορα η μπαταρία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα κινητά που ζεσταίνονται ή αδειάζει η μπαταρία τους έχουν κολλήσει κάποιο spyware οπως το Predator.
Αναφέρεται σε κάποιες αξιόπιστες ιστοσελίδες των ΗΠΑ ότι το Predator χρησιμοποιεί ένα zero day exploit το οποίο δουλεύει μόλις πατήσεις το link που θα σου στείλουν. Σε περίπτωση επανεκκίνησης της συσκευής η τρύπα κλείνει και θα πρέπει να σου ξαναστείλουν με κάποιον άλλο τρόπο πάλι το link για να αποκτήσουν πρόσβαση και να ξανασυνδεθούν.
Υπάρχουν antivirus που εντοπίζουν το Predator και το Pegasus. Χαρακτηριστικό είναι το Bitdefender το οποίο μέχρι πριν λίγους μήνες διαφήμιζε ότι μπορεί να εντοπίσει τα συγκεκριμένα προγράμματα. Βέβαια δεν γνωρίζουμε εάν η εταιρία κατασκευής του Predator έχει βγάλει κάποιο είδος update που μπορεί να προσπεράσει το antivirus και να είναι μη εντοπίσιμο.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024