Πως ξεκλειδώνει η αστυνομία τα smartphone

Μοιραστείτε το άρθρο

Πως ξεκλειδώνει η αστυνομία τα smartphone

Όλοι πιστεύουμε ότι όταν κλειδώνουμε το κινητό μας με PIN, δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου, τα δεδομένα μας είναι απόλυτα προστατευμένα. Αλλά τι γίνεται όταν οι αρχές θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλέφωνό σου; Θα σου πω ποια εργαλεία χρησιμοποιούν για να παρακάμψουν την ασφάλεια, τι κάνουν και πόσο κοστίζουν.


📱 Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρχές

Αναφέρουμε αναλυτικά τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιεί η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες για να ξεκλειδώνουν ή να προσπερνούν τα κλειδώματα των iPhone και των android smartphones.

 

1️⃣ Cellebrite

Το Cellebrite είναι ίσως το πιο γνωστό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από τις αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παρακάμψει τον κωδικό ασφαλείας του κινητού σου και να εξάγει όλα τα δεδομένα, όπως φωτογραφίες, μηνύματα, ιστορικό κλήσεων, και δεδομένα από εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Facebook. Ακόμα κι αν έχεις διαγράψει κάτι, πολλές φορές μπορεί να ανακτήσει τα αρχεία!

2️⃣ GrayKey

Το GrayKey είναι ένα άλλο ισχυρό εργαλείο, ειδικά σχεδιασμένο για το ξεκλείδωμα iPhones. Οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποιούν το GrayKey για να παρακάμψουν το κλείδωμα του iPhone και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες μέσα στη συσκευή. Ακόμα και αν το iPhone είναι κλειδωμένο με PIN ή Face ID, το GrayKey μπορεί να παρακάμψει αυτά τα μέτρα.

 

3️⃣ Passware

Το Passware Kit Forensic είναι ένα λογισμικό που βοηθά τις αρχές να σπάνε κωδικούς πρόσβασης και να αποκρυπτογραφούν σκληρούς δίσκους και συσκευές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη λήψη δεδομένων από κρυπτογραφημένα αρχεία, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν έχεις κρυπτογραφήσει τις πληροφορίες σου, το Passware μπορεί να τις ανακτήσει.

 

4️⃣ Magnet Forensics

Το Magnet AXIOM είναι ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή δεδομένων από συσκευές, cloud και υπολογιστές. Οι αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα εφαρμογών, όπως το Snapchat, το Instagram και το Twitter, αλλά και σε αρχεία που έχουν αποθηκευτεί στην cloud υπηρεσία σου.

 

5️⃣ Oxygen Forensic Detective

Το Oxygen Forensic Detective είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συλλέξει δεδομένα από κινητά, ακόμα και αν είναι κλειδωμένα. Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μηνύματα, κλήσεις, φωτογραφίες και τοποθεσίες, και μάλιστα να ανακτήσουν αρχεία που έχουν διαγραφεί από τη συσκευή!


🛠️ Πώς δουλεύουν αυτά τα εργαλεία

Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνικές για να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας του κινητού σου. Σε πολλές περιπτώσεις, δοκιμάζουν πολλαπλούς συνδυασμούς κωδικών μέχρι να βρουν τον σωστό ή αξιοποιούν κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής. Επίσης, μπορούν να κάνουν εξαγωγή δεδομένων ακόμα και από κρυπτογραφημένες συσκευές, αν οι αρχές έχουν πρόσβαση στον σωστό εξοπλισμό.

Πολλές φορές τις τρύπες ασφαλείας μπορούν να τις εντοπίσουν όχι από το λογισμικό αλλά από μια εφαρμογή που μπορεί να τους δώσει πρόσβαση στο file system της συσκευής και να προσπεράσει τις δικλείδες ασφαλείας.

💸 Πόσο κοστίζουν αυτά τα εργαλεία

Τώρα, μπορεί να αναρωτιέσαι: πόσο κοστίζουν αυτά τα εργαλεία; Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα και την άδεια χρήσης. Για παράδειγμα:

  • Το Cellebrite μπορεί να κοστίσει από $5,000 έως $30,000 ή και περισσότερο, ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει.
  • Το GrayKey κοστίζει από $15,000 έως $30,000, ανάλογα με το πακέτο που επιλέγουν οι αρχές.
  • Άλλα εργαλεία, όπως το Passware ή το Magnet AXIOM, κυμαίνονται από $1,000 έως $10,000.

Αυτά τα εργαλεία δεν είναι διαθέσιμα για το κοινό – χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αρχές ασφαλείας και οργανισμούς με ειδικές άδειες.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο