Τι είναι το Jailbreak στο iPhone

Μοιραστείτε το άρθρο

τι είναι το jailbreak στο iPhone

Περιεχόμενα

Τι είναι το Jailbreak στο iPhone

Το jailbreak είναι η διαδικασία κατά την οποία οι χρήστες iPhone “ξεκλειδώνουν” το λειτουργικό σύστημα iOS, ώστε να παρακάμψουν τους περιορισμούς που έχει θέσει η Apple. Ουσιαστικά, αφαιρεί τους περιορισμούς ασφαλείας και επιτρέπει την πρόσβαση σε τμήματα του λειτουργικού συστήματος που κανονικά δεν είναι προσβάσιμα.

Γιατί κάνουν Jailbreak

Πρόσβαση σε Εφαρμογές Εκτός App Store

Η Apple περιορίζει τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο App Store, κυρίως για λόγους ασφαλείας και πολιτικής. Μέσω του jailbreak, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από τρίτες πηγές, όπως το Cydia, που είναι ένα δημοφιλές κατάστημα εφαρμογών για jailbroken συσκευές.

Προσαρμογή της Εμφάνισης

Οι χρήστες που κάνουν jailbreak μπορούν να προσαρμόσουν την εμφάνιση της συσκευής τους με τρόπους που δεν επιτρέπονται από την Apple. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή εικονιδίων, γραμματοσειρών, ή ακόμα και την πλήρη ανανέωση της διεπαφής χρήστη.

Πρόσθετες Λειτουργίες και Επεκτάσεις

Το jailbreak επιτρέπει την εγκατάσταση tweaks που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της συσκευής. Πολλοί χρήστες επιλέγουν να κάνουν jailbreak για να αποκτήσουν λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες στο επίσημο iOS.

Παράκαμψη Περιορισμών του iOS

Κάποιοι κάνουν jailbreak για να παρακάμψουν περιορισμούς που έχει θέσει η Apple, όπως οι περιορισμοί στο Bluetooth ή η μη δυνατότητα να αλλάξουν προεπιλεγμένες εφαρμογές.

 

 

Τι δυνατότητες προσφέρει το jailbreak στο iPhone

Το jailbreak ενός iPhone ανοίγει πολλές δυνατότητες πέρα από τις τυπικές που προσφέρει το iOS. Ορισμένες από αυτές είναι αρκετά παράξενες ή απροσδόκητες. Εδώ είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις με μια jailbroken συσκευή:

Αλλαγή του κουμπιού ενεργοποίησης στο Apple Logo

Με το tweak LogoMe, μπορείς να κάνεις το λογότυπο της Apple στο πίσω μέρος του iPhone να λειτουργεί ως κουμπί ενεργοποίησης ή να εκτελεί άλλες λειτουργίες, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό και εντελώς απροσδόκητο.

Προσθήκη Windows 95 στο iPhone

Ναι, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Windows 95 στο iPhone μέσω jailbreaking! Αυτό είναι κυρίως για διασκέδαση και νοσταλγία, αλλά λειτουργεί, αν και περιορισμένα.

Χρήση iPhone ως ποντίκι ή πληκτρολόγιο

Με tweaks όπως το BTstack Mouse, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το iPhone ως ποντίκι ή πληκτρολόγιο για τον υπολογιστή σου, μετατρέποντας το κινητό σε ένα ασύρματο περιφερειακό.

Προσαρμοσμένοι ήχοι φόρτισης

Με το tweak PowerSound, μπορείς να αλλάξεις τον ήχο που ακούγεται όταν συνδέεις το iPhone για φόρτιση. Μπορείς να βάλεις οποιονδήποτε ήχο θέλεις, ακόμα και μουσική ή κάτι εντελώς παράξενο όπως κλάματα μωρού!

Χειρισμός της Siri με Χειρονομίες

Το tweak SiriBoard σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς χειρονομίες για να χειρίζεσαι τη Siri. Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις διπλό πάτημα στο Home button και να εκτελείς εντολές, κάτι που είναι εντελώς μη συμβατικό για την Apple.

Δημιουργία Ψεύτικων Γραπτών Μηνυμάτων

Με το tweak FakeMessages, μπορείς να δημιουργήσεις ψεύτικες συνομιλίες στα μηνύματα ή στο WhatsApp, που φαίνονται σαν να έχουν σταλεί ή ληφθεί από αληθινές επαφές. Είναι ένας τρόπος να κάνεις φάρσες στους φίλους σου.

Προσομοίωση Αδύναμου Σήματος

Το tweak SignalSpoof σου επιτρέπει να προσομοιώσεις αδύναμο σήμα κινητού, ώστε να κάνεις τους άλλους να πιστέψουν ότι έχεις κακή λήψη. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αστείο, ειδικά όταν θες να αποφύγεις κλήσεις.

Ξεκλείδωμα του iPhone με Κούνημα

Με το tweak ShakeToUnlock, μπορείς να ξεκλειδώσεις το iPhone σου απλώς κουνώντας το. Αυτός ο τρόπος ξεκλειδώματος είναι διασκεδαστικός και παράξενος, αποφεύγοντας εντελώς τη χρήση του κωδικού ή του Face ID.

Ανάγνωση του Εσωτερικού Συστήματος της Συσκευής

Το tweak iFile σου επιτρέπει να εξερευνήσεις το σύστημα αρχείων της συσκευής, το οποίο είναι κανονικά κλειστό για τους χρήστες iOS. Μπορείς να δεις και να αλλάξεις κρυφά αρχεία και ρυθμίσεις, κάτι που είναι εντελώς έξω από τα όρια του παραδοσιακού iOS.

Προσαρμοσμένα Εφέ στην Οθόνη Κλειδώματος

Με το tweak LockHTML, μπορείς να προσθέσεις κινούμενα σχέδια, widgets, και ακόμα και παιχνίδια στην οθόνη κλειδώματος. Μπορείς να έχεις ρολόγια, καιρούς, ειδήσεις, ή ακόμα και παιχνίδια όπως το Tetris απευθείας στην οθόνη κλειδώματος.

Παιχνίδια στο Notification Center

Με διάφορα tweaks, μπορείς να προσθέσεις mini games στο Notification Center σου, κάνοντας το iPhone σου ένα μικρό φορητό gaming μηχάνημα κάθε φορά που ανοίγεις τα ειδοποιήσεα.

Προσαρμοσμένη φωνή για τις κλήσεις σου

Με το tweak VoiceChanger, μπορείς να αλλάξεις τη φωνή σου σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων. Μπορείς να επιλέξεις να ακουστείς σαν ρομπότ, σκίουρος ή να παραμορφώσεις τη φωνή σου με διάφορους τρόπους.

Παρακολούθηση του Τι Κάνουν οι Άλλοι στις Συσκευές τους

Το tweak iKeyMonitor επιτρέπει να παρακολουθείς όλα τα πλήκτρα και τις δραστηριότητες σε μια jailbroken συσκευή. Ενώ είναι αμφιλεγόμενο, ορισμένοι το χρησιμοποιούν για παρακολούθηση δραστηριοτήτων στη συσκευή.

Χρήση Πολλαπλών Λογαριασμών στις Ίδιες Εφαρμογές

Το tweak SocialDuplicator σου επιτρέπει να έχεις πολλούς λογαριασμούς για το ίδιο app (π.χ. πολλούς λογαριασμούς Facebook ή Instagram) και να εναλλάσσεσαι μεταξύ τους χωρίς να κάνεις logout.

Άνοιγμα Εφαρμογών με Μυστικό Κωδικό

Με το tweak BioLockdown, μπορείς να κλειδώσεις συγκεκριμένες εφαρμογές και να απαιτείται Touch ID ή Face ID για να τις ανοίξεις, δίνοντας επιπλέον προστασία σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Εγκατάσταση Λειτουργικών Εφέ Καπνού στην Οθόνη

Το tweak SmokeBoard προσθέτει ένα εφέ καπνού στην οθόνη αφής, όπου κάθε φορά που σύρεις το δάχτυλό σου, φαίνεται σαν να ακολουθεί καπνός.

Επαναπρογραμματισμός του Κουμπιού Ενεργοποίησης για Παιχνίδια

Με το tweak ButtonActivator, μπορείς να επαναπρογραμματίσεις το κουμπί ενεργοποίησης ή ακόμα και τα πλήκτρα έντασης ήχου για να λειτουργούν ως κουμπιά για gaming, μετατρέποντας το iPhone σου σε χειριστήριο.

Αυτόματη Καταγραφή Κλήσεων

Με το tweak CallRecorder, μπορείς να καταγράφεις αυτόματα όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις χωρίς καμία επιπλέον εφαρμογή, κάτι που δεν είναι διαθέσιμο στο κανονικό iOS. Aν και υπάρχουν φήμες πλέον ότι σύντομα και τα iPhone που δεν είναι jailbreak θα ενσωματώσουν την ηχογράφηση κλήσεων

Αλλαγή Animation Οθόνης Εκκίνησης

Το BootLogo σου επιτρέπει να αλλάξεις το κλασικό λογότυπο εκκίνησης της Apple με οποιοδήποτε προσαρμοσμένο animation θέλεις, όπως ένα διαστημικό ή αστείο κινούμενο σχέδιο.

Εγκατάσταση Emulator για Παλιά Παιχνίδια

Μέσω jailbreak, μπορείς να εγκαταστήσεις emulators για κονσόλες όπως το Game Boy, το NES, και το PlayStation, επιτρέποντάς σου να παίζεις παλιά κλασικά παιχνίδια στο iPhone σου.

Αυτές οι δυνατότητες κάνουν το jailbreaking κάτι παραπάνω από μια απλή παραβίαση συστήματος, προσφέροντας μοναδικές λειτουργίες και customization που δεν επιτρέπονται κανονικά στο iOS.

Κίνδυνοι του Jailbreak

  1. Ασφάλεια: Το jailbreak αφαιρεί τα μέτρα ασφαλείας του iOS, κάνοντας τη συσκευή πιο ευάλωτη σε malware και επιθέσεις. Μετά από το jailbreak το σουρωτήρι έχει λιγότερες τρύπες από το iPhone
  2. Σταθερότητα: Οι jailbroken συσκευές ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας ή ακόμα και να κολλάνε κατά διαστήματα λόγω μη υποστηριζόμενων tweaks και εφαρμογών.

Το jailbreak σε ένα iPhone όπως αναφέραμε είναι μια διαδικασία που παρακάμπτει τους περιορισμούς που έχει θέσει η Apple στο λειτουργικό σύστημα iOS, επιτρέποντας στον χρήστη να εγκαταστήσει εφαρμογές και τροποποιήσεις που δεν είναι διαθέσιμες μέσω του επίσημου App Store. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μειώνει το επίπεδο ασφαλείας του iPhone για τους εξής λόγους:

  1. Παράκαμψη Επίσημων Ελέγχων Ασφαλείας: Η Apple σχεδιάζει το iOS με αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας και μηχανισμούς προστασίας, όπως η κρυπτογράφηση των δεδομένων και ο έλεγχος των εφαρμογών στο App Store. Το jailbreak παρακάμπτει αυτά τα μέτρα, επιτρέποντας την εκτέλεση μη ελεγμένων εφαρμογών, αυξάνοντας τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού.
  2. Ευπάθεια σε κακόβουλες εφαρμογές: Αφού ολοκληρωθεί το jailbreak, ο χρήστης μπορεί να κατεβάζει και να εγκαθιστά εφαρμογές από ανεπίσημες πηγές (π.χ. Cydia). Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να μην έχουν υποβληθεί σε ελέγχους ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχουν κακόβουλο κώδικα ή να προσβάλλουν τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.
  3. Κατάργηση της Προστασίας Εφαρμογών (Sandboxing): Το iOS χρησιμοποιεί το sandboxing για να περιορίσει τις εφαρμογές και να τους αποτρέψει από την πρόσβαση σε δεδομένα άλλων εφαρμογών ή του λειτουργικού συστήματος. Το jailbreak καταργεί αυτήν την προστασία, επιτρέποντας στις εφαρμογές να αλληλεπιδρούν απευθείας με το λειτουργικό σύστημα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αλλαγών ή πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα.
  4. Μη λήψη ενημερώσεων ασφαλείας: Ένα iPhone που έχει υποστεί jailbreak συχνά δεν μπορεί να εγκαταστήσει τις επίσημες ενημερώσεις λογισμικού της Apple. Αυτό αφήνει τη συσκευή εκτεθειμένη σε γνωστές ευπάθειες που θα μπορούσαν να έχουν διορθωθεί με μια ενημέρωση.
  5. Ευπάθεια σε επιθέσεις μέσω δικτύων: Με το jailbreak αφαιρούνται ορισμένα από τα επίπεδα προστασίας που προστατεύουν τη συσκευή από επιθέσεις μέσω δικτύων (π.χ., hacking, phishing). Το iPhone γίνεται πιο ευάλωτο σε επιθέσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες.
  6. Μείωση αξιοπιστίας συστήματος: Το jailbreak μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του iOS, οδηγώντας σε συχνές αποτυχίες λειτουργιών (crashes) και μειωμένη απόδοση του συστήματος. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασυμβατότητας με εφαρμογές ή λειτουργίες ασφαλείας που είναι βασισμένες στο iOS.

 

Tο 9Volto μπορεί να κάνει jailbreak το iPhone ή το iPad σας εφόσον ο κάτοχος της συσκευής το επιθυμεί κι εφόσον στην έκδοση λειτουργικού η διαδικασία είναι εφικτή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε τηλεφωνόντας στο 2104212212


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο