Τι είναι η μνήμη RAM
Τι είναι η μνήμη RAM
H μνήμη RAM είναι μέρος του hardware ενός κινητού, υπολογιστή ή άλλης ηλεκτρονικής συσκεύης που διαθέτει επεξεργαστή. Αυτό το κομμάτι hardware αποτελείται από chips τα οποία αποθηκεύουν προσωρινά κάποια δεδομένα τα οποία θα βάλει σε σειρά ο επεξεργαστής (CPU) για να τα επεξεργαστεί και να τα διαχειριστεί.
Η μνήμη RAM ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Random Access Memory.
Τι κάνει η μνήμη RAM
H μνήμη RAM καλεί τα δεδομένα από τον αποθηκευτικό δίσκο έτσι ώστε να τα έχει άμεσα διαθέσιμα να τα διαχειρίζεται ο επεξεργαστής. Η επικοινωνία ανάμεσα με την μνήμη και τον επεξεργαστή είναι αμφίδρομη. Η μνήμη δίνει δεδομένα στον επεξεργαστή, αυτός τα επεξεργάζεται κι χρησιμοποιεί κομμάτια της μνήμης να αποθηκεύει προσωρινά τα δεδομένα που επεξεργάζεται και ανά πάσα στιγμή να τα ανακαλεί.
Εάν κάποιος έχει μεγάλη μνήμη, τότε έχει και ένα μεγάλο εύρος για να αποθηκεύονται τα προσωρινά δεδομένα και να τα επεξεργάζεται ο επεξεργαστής. Εάν η μνήμη είναι μικρή και ο επεξεργαστής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μεγάλο όγκο δεδομένων, τότε η διαδικασία επεξεργασίας είναι πιο χρονοβόρα.
Ο λόγος είναι κυρίως διότι δεν έχει μεγάλο εύρος στην μνήμη να απλώσει πολλά δεδομένα και να τα καλεί και να επιστρέφει επεξεργασμένα.
Είναι ακριβώς όπως στην μαγειρική. Φανταστείτε έναν πάγκο για να απλώσετε όλα τα σκεύη κι εργαλεία μαγειρικής. Ο πάγκος είναι η μνήμη. Αν ο πάγκος είναι μικρός τότε δεν μπορείτε να απλώσετε όλα τα εργαλεία και σκεύη για να φτιάξετε ένα δύσκολο φαγητό. θα πρέπει κάθε φορά να βγάζετε από το συρτάρι εργαλεία να τα χρησιμοποιείτε, να τα βάζετε πάλι στο συρτάρι έτσι ώστε να απελευθερώνετε χώρο στον πάγκο για να τοποθετήσετε κάποιο άλλο εργαλείο ή σκεύος. Αν ο πάγκος είναι μεγάλος τότε απλώνετε όλα τα εργαλεία πάνω του και κάνετε την δουλειά σας πιο γρήγορα.
Τύποι μνήμης RAM
Οι μνήμες που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των υπολογιστών, laptop, smartphones και παιχνιδομηχανών είναι τύπου SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory). Αυτό ο τύπος μνήμης είναι συγχρονισμένος με τον δίαυλο του επεξεργαστή.
Η μνήμη δεν μετριέται μόνο σαν μονάδα αποθήκευσης όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν. Πχ 2GB, 4GB κτλ. Υπάρχει και η συχνότητα χρονισμού που μας δείχνει πόσο γρήγορη είναι η μνήμη που διαθέτουμε.
SDRAM
Synchronous Dynamic Random Access Memory. Είναι συγχρονισμένη με τον δίαυλο του επεξεργαστή. Η συχνότητα λειτουργίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ταχύτητά της.
Ο χρόνος προσπέλασης («υστέρηση CAS») πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος για την ταχύτερη λειτουργία του υπολογιστή. Δέχεται μία εντολή ανά κύκλο ρολογιού γράφοντας 64 bit δεδομένων. Οι ενδεικτικές ταχύτητές της σε MHz είναι SDRAM PC-66, SDRAM PC-100 έως SDRAM PC-133. Τα 66,100,133 είναι η ταχύτητες της μνήμης σε MHz.
DDR SDRAM
Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory. Αποτελεί επέκταση της SDRAM με μεγαλύτερες ταχύτητες λειτουργίας και ταχύτερη εγγραφή / ανάγνωση δεδομένων.
Σε έναν κύκλο ρολογιού εκτελείται μία εντολή που διαβάζει και γράφει τα διπλάσια δεδομένα (128 bits), καθώς μεταφέρονται δεδομένα και κατά την ακμή ανόδου και την ακμή καθόδου του σήματος του ρολογιού του συστήματος. Έτσι, σχεδόν διπλασιάζεται ο ρυθμός μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται αύξηση της συχνότητας του διαύλου. Οι ενδεικτικές ταχύτητές της είναι είναι DDR-200, DDR-233, DDR-333 έως DDR-400. Τα 200, 233, 333 και 400 είναι οι ταχύτητες της μνήμης σε MHz.
DDR2 SDRAM
Οι μνήμες DDR SDRAM 2 έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις DDR SDRAM. Η μόνη διαφορά που έχουν οι DDR2 συγκριτικά με τις DDR είναι στην ταχύτητα χρονισμού.DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667, DDR2-800 και DDR2-1066. Τα 400, 533, 667, 800, και 1066 είναι οι ταχύτητες την μνήμης σε MHz.
DDR3 SDRAM
Λειτουργεί σε ταχύτητες από 800MHz έως 2133MHz+ και σε κάθε κύκλο λειτουργίας εγγράφονται 512 bit δεδομένων. Έχει τάση λειτουργίας 1.5V – 1.65V και
ενδείκνυται ιδιαίτερα για υψηλές επιδόσεις. Αυτός είναι ο τύπος μνήμης ξεκίνησε να χρησιμοποιείται κυρίως σε κάρτες γραφικών και σε παιχνιδομηχανές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις.
DDR4 SDRAM
Λειτουργεί σε ταχύτητες από 2133MHz έως 3200MHz+.Έχει τάση λειτουργίας 1.0V – 1.2V και ενδείκνυται ιδιαίτερα για υψηλές επιδόσεις. Οι υπολογιστές, οι servers με ισχυρούς επεξεργαστές και ισχυρές παιχνιδομηχανές και κάρτες μνήμης χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο μνήμης.
Η χαμηλή κατανάλωση και η υψηλές ταχύτητες ανεβάσουν τις επιδόσεις οποιουδήποτε μηχανήματος τις χρησιμοποιεί.
DDR5
Πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2020 σε παιχνιδομηχανές και υπολογιστές. Η ταχύτητα που θα πιάνουν οι μνήμες DDR5 υπολογίζουν να είναι ανάμεσα στα 4800-6400MHz
Μνήμη RAM και προβλήματα λειτουργίας
Η μνήμη είναι μέσα στα τρία σημαντικότερα εξαρτήματα για την σωστή λειτουργία του υπολογιστή/laptop/παιχνιδομηχανής. Εάν έχει κάποιο πρόβλημα η μνήμη μπορεί να κάνει το σύστημα ασταθές και θα πρέπει να γίνει γρήγορη διάγνωση και αντικατάσταση της μνήμης.
Οι μνήμες δεν μπορούν να επισκευαστούν. Αντικαθιστούμε το Dimm το οποίο έχει το πρόβλημα.
Όταν ο υπολογιστής ή το laptop έχει πρόβλημα με την μνήμη, παρουσιάζει συνήθως τα παρακάτω προβλήματα:
- Εκεί που λειτουργεί κανονικά ο υπολογιστής εμφανίζει μπλε οθόνη αναγράφοντας μία διεύθυνση μνήμης
- Τα προγράμματα κλείνουν ξαφνικά και εμφανίζουν μήνυμα λάθους που σχετίζεται με την μνήμη ή μήνυμα τύπου overflow
- Δεν ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής ή το λαπτοπ
- Εμφανίζει στην αρχική οθόνη κατά την εκκίνηση ο υπολογιστής πρόβλημα σε κάποια μνήμη.
Εάν έχετε δύο dimm για μνήμη και σας παρουσιάζονται τα παραπάνω πρόβληματα, δοκιμάστε να αφαιρέσετε το ένα dimm και βάλτε σε λειτουργία τον υπολογιστή. Εάν πάλι σας εμφανίζει τα ίδια προβλήματα δοκιμάστε να βγάλετε το άλλο dimm και να τοποθετήσετε πάλι στην θέση του το πρώτο. Με αυτήν την διαδικασία θα δείτε ποιά από τα dimm των μνημών έχει πρόβλημα και χρειάζεται να αντικατασταθεί.
Οι παραπάνω ενδείξεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρόβλημα επίκειται στην μνήμη. Μπορεί το πρόβλημα να βρίσκεται στην μητρική, στο configuration του υπολογιστή, στο λειτουργικό σύστημα ή στα προγράμματα.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024