Τι είναι το GPS στο κινητό και πως λειτουργεί
Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί
Το GPS (Global Positioning System) είναι ένα σύστημα εντοπισμού θέσης το οποίο σε συνδυασμό με ένα σύνολο δορυφόρων, μπορεί να μας δείξει την ακριβή θέση την οποία βρισκόμαστε.
Το GPS ουσιαστικά είναι ένας πομποδέκτης που τοποθετείται σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκεύες (smartphones, gps trackers κτλ) τα οποία με ειδικό λογισμικό μας απεικονίζει τον χάρτη της γης και τραβώντας δεδομένα από τους δορυφόρους αναγνωρίζει σε ποιό σημείο του χάρτη βρισκόμαστε.
Υπάρχει ένα πλέγμα 24 δορυφόρων γύρω από την γη που καλύπτουν όλη την επιφάνειά της και στέλνουν τα δεδομένα σε κάθε πομποδέκτη GPS για να τον ενημερώνει που βρίσκεται το στίγμα του.
Παλιότερα τα GPS ήταν αυτόνομες συσκευές που έκαναν μόνο αυτή την δουλειά. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που με έναν απλό πομποδέκτη GPS και με ειδικό λογισμικό κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιήσουν το GPS όχι μόνο σαν πλοηγό αλλά και σαν tags όταν τραβάμε μία φωτογραφία, να δούμε τι αξιοθέατα ή καταστήματα υπάρχουν γύρω μας κ.ο.κ
Δορυφόροι του GPS
Τα βασικά δεδομένα που μπορεί να στείλει ένας δορυφόρος στο GPS είναι οι συντεταγμένες φ και λ. Το φ είναι το γεωγραφικό πλάτος (latitude) και το λ είναι το γεωγραφικό μήκος (longitude).
Πόσοι δορυφόροι για το σύστημα gps υπάρχουν
Το σύστημα GPS καλύπτεται από 31 ενεργούς δορυφόρους που κινούνται γύρω από την γή. Η τελευταία μέτρηση έγινε τον 2/2020. Κάθε δορυφόρος κάνει δύο πλήρης περιστροφές γύρω από την γή σε 24 ώρες
Σε ποιό ύψος και τι ταχύτητα έχουν οι δορυφόροι των gps
Η ταχύτητα που αναπτύσουν οι δορυφόροι των GPS είναι 14.000 km/h. Το ύψος το οποίο βρίσκονται οι δορυφόροι από την επιφάνεια της γης είναι περίπου 20.200 km
Οι 24 δορυφόροι που στέλνουν τα δεδομένα στα gps των smartphones και των trackers βρίσκονται σε ύψοςκινούνται γύρω από την γη.
Πόσοι δορυφόροι χρειάζονται για να εντοπίσουν το στίγμα του gps
Για το ακριβές στίγμα ενός gps χρειάζονται 3 δορυφόροι. Ουσιαστικά εφόσον είμαστε ακίνητοι μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα του στίγματος του gps από 3 δορυφόρους.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι για να έχεις ένα σωστό στίγμα χρειάζονται 4 δορυφόροι. Ο 4ος δορυφόρος ουσιαστικά χρειάζεται για να κάνει διορθώσεις στον χρόνο. Όταν δηλαδή κάνουμε μία διαδρομή, ο 4ος δορυφόρος βοηθάει στην real time απεικόνιση του στίγματος εν κινήσει και η σωστή διόρθωση χρόνου.
Οι 4 δορυφόροι καλύπτουν τα x,y,z και τον χρόνο.
Smartphone και GPS
Οι εφαρμογές των smartphones κατάφεραν να δώσουν απεριόριστες δυνατότητες στην ένοια του GPS. Ενώ τα GPS ξεκίνησαν με την εφαρμογή στην καθημερινότητα σε θέματα εντοπισμού και πλοήγησης, τα smartphone κατάφεραν να δώσουν κι άλλες προεκτάσεις στην ένοια του GPS
Αναφέρουμε μερικές:
- Εντοπισμός αξιοθέατων και καταστημάτων όπως εστιατορίων, ξενοδοχείων, φαρμακείων ανά κατηγορία ή ανά εφημερεία κάτι που δεν έκαναν από μόνα τους τα gps
- Εντοπισμός κίνησης των δρόμων ή μποτιλιαρίσματος
- Συγχρονισμός στίγματος με άλλα smartphones και παρακολούθηση στίγματος άλλης συσκευής ή group συσκευών
- Πλοήγηση στους δρόμους σε 3d απεικόνιση μέσα στις πόλεις.
- Ενημέρωση δρομολογίων κι εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς με άλλα μεταφορικά μέσα
Γιατι τα smartphones είναι καλύτερα στην πλοήγηση από τα GPS
Τα smartphones διαθέτουν ένα επιπλέον “εργαλείο” στην πλοήγηση εκτός από τον πομποδέκτη GPS. Ονομάζεται AGPS (Assisted Global Positioning System). Αυτό είναι ένα βοηθητικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το smartphone και εκμεταλλεύεται τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίσει το στίγμα στο οποίο βρίσκεται σε συνδυασμό με τους δορυφόρους.
Το AGPS δίνει ένα πλεονέκτημα στην πλοήγηση μέσω smartphone σε σύγκριση με μία απλή συσκευή GPS. Δεν χρειάζεται να κλειδώσει και με τους 4 δορυφόρους για να σας δώσει ακριβές στίγμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκεστε σε ένα στενάκι της πόλης με ψηλές πολυκατοικίες που περιορίζεται ο εντοπίσμος 4 δορυφόρων ταυτόχρονα, το smartphone θα πάρει δεδομένα από έναν ή δύο δορυφόρους που θα εντοπίσει και θα συμπληρώσει δεδομένα του στίγματος από τις κεραίες.
Ακόμη και εάν δεν εντοπίσει κανέναν δορυφόρο το AGPS είναι ικανό να σας δώσει ένα ικανοποιητικό στίγμα (από 10-50 μέτρα απόκλιση) μόνο από την διασταύρωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Το AGPS για να είναι ενεργό χρειάζεται να έχετε ενεργοποιήσει τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στο smartphone.
Άλλα συστήματα πλοήγησης εκτός από το GPS
To GPS αναπτύχθηκε από τον αμερικάνικο στρατό και τις ΗΠΑ. Ήταν το πρώτο σύστημα πλοήγησης μέσω δορυφόρων και γι’αυτό πήρε την μερίδα του λέοντος και όλα τα συστήματα πλοήγησης βασίστηκαν πάνω στο πρωτοκόλλο GPS.
Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί κι άλλα συστήματα πλοήγησης από άλλες χώρες, με δικούς τους δορυφόρους εντοπισμού στίγματος. 4 είναι τα βασικά συστήματα πλοήγησης. Το GPS που αναφέραμε, το Glonass, το Galileo και το Beidu.
Τι είναι το Glonass
To Glonass Global Navigation Satellite System είναι ένα σύστημα πλοήγησης που εξελίχθηκε από την Ρωσία. Το Glonass χρησιμοποιεί δικούς του δορυφόρους για να εντοπίζει το στίγμα. Το σύνολο των δορυφόρων που χρησιμοποιεί είναι 26. Η τροχιά των δορυφόρων του συστήματος Glonass βρίσκεται σε υψόμετρο 19.130 km από την γη. Η απόκλιση του στίγματος είναι μεταξύ 2.8 έως 7.38 μέτρα
Τι είναι το Galileo
Tο Galileo είναι ένα σύστημα πλοήγησης που αναπτύχθηκε από την ευρωπαική ένωση. Θεωρείται ένα από τα πιο εξιλεγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύστημα πλοήγησης αποτελείται από 30 δορυφόρους που εντοπίζουν το στίγμα σε απόκλιση μόλις ενός μέτρου
Τι είναι το Beidou
Το Beidu είναι ένα σύστημα πλοήγησης που αναπτύχθηκε από την Κίνα. Αποτελείται από 35 δορυφόρους για να καλύψει όλη την επιφάνεια της γης. Η απόκλιση που έχει το στίγμα είναι περίπου 2.6 με 3.6 μέτρα
Επεξεργαστές κινητών και σύστημα πλοήγησης
Οι επεξεργαστές των σύγχρονων smartphones διαθέτουν κι άλλα συστήματα πλοήγησης εκτός από το GPS που είναι ευρέως διαδεδομένο.
Για παράδειγμα η Qualcomm στους νέους επεξεργαστές Snapdragon έχει ενσωματωμένα και τα 4 συστήματα πλοήγησης (GPS, Glonass, Galileo,Beidu). Οπότε η πλοήγηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε σύστημα επιθυμεί το smartphone και με την υποβοήθηση του AGPS μέσω κεραιών.
Βασική προυπόθεση είναι και η εφαρμογή η οποία κάνει την πλοήγηση να υποστηρίζει και τα 4 συστήματα πλοήγησης οπότε και ανα πάσα στιγμή να καλεί το στίγμα από οποιοδήποτε σύστημα δορυφόρων.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet, laptop και υπολογιστών, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024