Αγορά νέου κινητού. Τι πρέπει να προσέξω
Αγορά νέου κινητού τι να προσέξω
Η αγορά ενός smartphone και η ανανέωσή του με κάποιο πιο καινούργιο μοντέλο έχει γίνει τρόπος ζωής για τους περισσότερους χρήστες. Ένας μέσος χρήστης αλλάζει το κινητό του τηλέφωνο κάθε 2-3 χρόνια και αγοράζει τις περισσότερες φορές καινούργιο. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο;
Συσκευασία
Αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε στην συσκευασία του κινητού είναι τα παρακάτω:
- Η συσκευασία του νέου κινητού τηλεφώνου που θα αγοράσουμε θα πρέπει να μην είναι χτυπημένη και το κουτί να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
- Η συσκευασία είναι σφραγισμένη με κάποια ταινία ασφαλείας έτσι ώστε να μην μπορεί να την ανοίξει το κατάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συσκευασίες των smartphone δεν έχουν ταινίες ασφαλείας αλλά είναι σφραγισμένα με διαφανή μεμβράνη (βλέπε συσκευασία iphone).
- Κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν ταινία ασφαλείας (samsung) θα πρέπει να την προσέξουμε να μην είναι κομμένη ή έχουν βάλει από πάνω άλλη ταινία που καλύπτει την ανοιγμένη.
- Η συσκευασίες των περισσότερων μοντέλων στο πίσω μέρος ή σε κάποιο αυτοκόλλητο στο πλαινό μέρος αναφέρει σε ποιές χώρες πωλείται το συγκεκριμένο μοντέλο. Τα Huawei και τα Samsung αναφέρουν ονομαστικά τις χώρες για τις οποίες προορίζεται. Στα κινητά τηλέφωνα Xiaomi αναφέρουν εάν το τηλέφωνο είναι global (ευρωπαικό) ή cn (κινέζικο). Στα Xiaomi η συσκευασία που προορίζεται για Κίνα είναι στο πίσω μέρος όλη γραμμένη στα κινέζικα.
- Συνήθως στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται κι αν η συσκευή είναι branded. Δηλαδή το λειτουργικό της είναι προσαρμοσμένο σε κάποιο πάροχο (wind, cosmote, vodafone κτλ). Εαν αγοράζεται την συσκευή και δεν την παίρνεται με επιδότηση καλό είναι η συσκευή σας να μην είναι branded σε κάποιον πάροχο.
Εσωτερικό συσκευασίας και παρελκόμενα
Όταν ανοίξουμε την συσκευασία θα πρέπει να προσέξουμε στο εσωτερικό αλλά και στα παρελκόμενα τα παρακάτω:
- Ο φορτιστής θα πρέπει να είναι συσκευασμένος δίχως να φαίνονται ψεγάδια στα pins του ότι έχει χρησιμοποιεί
- Ο φορτιστής θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκός κι όχι κάποιος αμερικάνικος ή αγγλικός με adaptor που θα προσαρμόζεται στις ελληνικές πρίζες
- Θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαικό εγχειρίδιο που θα διαθέτει μέσα και την ελληνική γλώσσα
- Τα hands free και το καλώδιο επικοινωνίας θα πρέπει να είναι συσκευασμένα ή τυλιγμένα με διάφανη ταινία κι όχι χύμα.
- Οι υποδοχές που έχει η συσκευασία είναι ακριβώς για να εφαρμόζουν συγκεκριμένου τύπου παρελκόμενα. Μην ανοίξετε την συσκευασία και δείτε πιο μικρό φορτιστή από την υποδοχή του φορτιστή που βρίσκεται στην συσκευασία. Όλα εφαρμόζουν ακριβώς.
- Τα ακουστικά και ο φορτιστής αναγράφουν την μάρκα του τηλεφώνου που αγοράζετε. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη μάρκα φορτιστή ή ακουστικών από ότι η μάρκα του κινητού τηλεφώνου που αγοράζετε.
Κατάσταση κινητού τηλεφώνου
Μετά από τον εξωτερικό κι εσωτερικό έλεγχο της συσκευασίας του smartphone θα πρέπει να προσέξουμε και κάποιες λεπτομέρειες στο ίδιο το κινητό τηλέφωνο
- Τα καινούργια κινητά τηλέφωνα έχουν προστασία στην οθόνη. Μπορεί να είναι απλά μία μεμβράνη που ξεκολλάει κι αναφέρει την εταιρία όπως πχ samsung, μπορεί όμως και να έχει προστασία οθόνης έτοιμη για χρήση όπως κάνουν τα Huawei.
- Εάν το τηλέφωνο χρησιμοποιεί μπαταρία που δεν είναι ενσωματωμένη, τότε αυτή θα βρίσκεται σφραγισμένη σε κάποιο σακουλάκι στην συσκευασία του κινητού κι όχι μέσα στο smartphone.
- Το τηλέφωνο όταν το ανοίξετε για πρώτη φορά θα πρέπει να ξεκινήσει ζητώντας τις αρχικές ρυθμίσεις και όχι να μπει κατευθείαν στο μενού έτοιμο για χρήση.
- Κοιτάξτε εξονυχιστικά στο πλαίσιο του τηλεφώνου να δείτε εάν υπάρχουν γδαρσίματα. Εάν υπάρχουν τότε το τηλέφωνο ενδέχεται να είναι ανακατασκευής. Σε αρκετά μοντέλα – όχι σε όλα- γύρω από το πλαίσιο υπάρχει ζελατίνα στο τηλέφωνο που πρέπει να βγει.
- Ελέγξτε τον connector φόρτισης εάν έχει γδαρσίματα από χρήση φορτιστή.
- Ελέγξτε τζαμάκι κάμερας εάν έχει γδαρσίματα καθώς επίσης και το ακουστικό εάν έχει πάνω στην σίτα του σκόνη.
- Μόλις ανοίξετε το κινητό τηλέφωνο και κάνετε τις αρχικές ρυθμίσεις πληκτρολογείστε εκεί που κάνετε τις κλήσεις τον κωδικό *#06# κι ελέγξτε εάν το IMEI της συσκευής είναι ίδιο με αυτό που αναγράφει η συσκευασία.
Προσοχή στις προωθητικές ενέργειες
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μοντέλο κινητού τηλεφώνου να πωληθεί από την εταιρία σε μία περίοδο που να τρέχει κάποια προωθητική ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει ένα smartphone (huawei, samsung, lg, sony κτλ) που μπορεί η συσκευασία να δίνει δώρο θήκη, μεμβράνη, bt ηχεία ή ακουστικά και μετά από ένα χρονικό διάστημα να μην τρέχει αυτή η προσφορά.
Σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται το κατάστημα και ούτε η συσκευασία του κινητού τηλεφώνου έχει ελλείψεις.
Εφόσον κάνετε τους παραπάνω ελέγχους τότε σίγουρα έχετε αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο που είναι καινούργιο, αχρησιμοποίητο και ανοίχτηκε κατευθείαν από εσάς μετά την παραγωγή του από το εργοστάσιο της εταιρίας.
Εάν αγοράσετε μεταχειρισμένο κινητό τηλέφωνο διαβάστε ->εδώ<- τι πρέπει να προσέξετε
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone,tablet, laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024