Ασφάλεια smartphone. Τι πρέπει να γνωρίζω για την ασφάλεια του κινητού

Μοιραστείτε το άρθρο

Ασφάλεια στο smartphone σου

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από απλές τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα, μέχρι τραπεζικές συναλλαγές, αγορές και κοινωνική δικτύωση, οι χρήστες κινητών συσκευών διαχειρίζονται ένα πλήθος προσωπικών δεδομένων. Αυτή η άνεση, όμως, συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους. Η ασφάλεια στο κινητό σου τηλέφωνο είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται καθημερινά.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα πιο συχνά ζητήματα ασφάλειας για τις κινητές συσκευές και θα παρουσιάσουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδομένα και να αποφύγεις τις παγίδες των κυβερνοεγκληματιών.

Οι κύριες απειλές στην ασφάλεια των κινητών συσκευών

1. Κακόβουλο λογισμικό (Malware)

Το κακόβουλο λογισμικό ή malware αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των κινητών συσκευών. Το malware μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό σου χωρίς να το γνωρίζεις, συχνά μέσω ύποπτων εφαρμογών, ύποπτων συνδέσμων ή ακόμη και μηνυμάτων. Μόλις εγκατασταθεί, μπορεί να καταγράψει τα προσωπικά σου δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικές πληροφορίες ή ακόμα και να ελέγχει εξ αποστάσεως τη συσκευή σου.

Έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο για τα malware και τις κατηγορίες τους το οποίο μπορείς να το διαβάσεις ->εδώ<.

2. Phishing επιθέσεις

Το phishing είναι μία τακτική που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν τους χρήστες κινητών συσκευών, προκειμένου να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών ή κωδικούς πρόσβασης. Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιούνται συχνά μέσω email, SMS, ή ακόμα και πλαστών εφαρμογών που μοιάζουν με επίσημες.

Έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο για τις επιθέσεις phishing το οποίο μπορείς να το διαβάσεις ->εδώ<-.

3. Ανασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Η σύνδεση σε δημόσια Wi-Fi μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ασφάλεια των δεδομένων σου. Σε ένα ανασφαλές δίκτυο, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να υποκλέψουν τα δεδομένα που στέλνεις και λαμβάνεις, όπως κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

4. Κλοπή συσκευής

Η φυσική κλοπή του κινητού σου μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις, καθώς πολλοί χρήστες αποθηκεύουν σημαντικά προσωπικά δεδομένα στις συσκευές τους. Εάν το τηλέφωνό σου πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, ενδέχεται να έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και τους λογαριασμούς σου, εφόσον δεν υπάρχει κατάλληλη προστασία.

Σε περίπτωση κλοπής κινητού έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο και τα βήματα τα οποία πρέπει να κάνει,  το οποίο μπορείς να το διαβάσεις ->εδώ<-.

pws-na-prostateyseis-to-smartphone

Πώς να προστατεύσεις το smartphone σου

Η προστασία του κινητού σου από τις παραπάνω απειλές απαιτεί προσοχή και την υιοθέτηση κάποιων βασικών πρακτικών ασφάλειας.

1. Χρησιμοποίησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του κινητού σου είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης. Χρησιμοποίησε κωδικούς που αποτελούνται από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες και περιλαμβάνουν κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Αποφεύγετε τη χρήση εύκολων κωδικών, όπως «123456» ή την ημερομηνία γέννησής σας.

2. Ενεργοποίησε τη Δύο-Παράγοντα Ταυτοποίηση (2FA)

Η δύο-παράγοντα ταυτοποίηση είναι ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που απαιτεί να εισάγεις έναν επιπλέον κωδικό, συνήθως αποστελλόμενο στο κινητό σου, μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει τον κωδικό σου, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση χωρίς το επιπλέον βήμα ταυτοποίησης.

3. Ενημερώνεις τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σου

Οι ενημερώσεις λογισμικού δεν αφορούν μόνο νέες λειτουργίες. Οι περισσότερες ενημερώσεις περιλαμβάνουν και επιδιορθώσεις ασφαλείας για νέες απειλές που έχουν εντοπιστεί. Φρόντισε να εγκαθιστάς πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις τόσο για το λειτουργικό σύστημα του κινητού σου όσο και για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς.

4. Κατέβασε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα

Προτίμησε να κατεβάζεις εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το Google Play Store ή το Apple App Store. Τα ανεπίσημα καταστήματα συχνά δεν ελέγχουν τις εφαρμογές που διαθέτουν και μπορεί να περιέχουν malware.

5. Προσοχή στα Phishing μηνύματα

Μην ανοίγεις email ή μηνύματα που φαίνονται ύποπτα. Αν ένα μήνυμα ζητάει να καταχωρήσεις προσωπικά δεδομένα ή να κάνεις κλικ σε έναν σύνδεσμο, διπλοέλεγξε την πηγή του. Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά αντιγράφουν τις επίσημες σελίδες εταιρειών για να εξαπατήσουν τους χρήστες.

6. Χρησιμοποίησε VPN σε δημόσια Wi-Fi

Αν πρέπει να συνδεθείς σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, χρησιμοποίησε μία υπηρεσία VPN για να κρυπτογραφήσεις τη σύνδεσή σου. Ένα VPN (Virtual Private Network) εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που στέλνεις και λαμβάνεις δεν μπορούν να υποκλαπούν εύκολα από κακόβουλους χρήστες.

7. Ενεργοποίησε την απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων

Αν το κινητό σου κλαπεί, μπορείς να ενεργοποιήσεις την απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων. Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές, είτε Android είτε iPhone, προσφέρουν τη δυνατότητα να διαγράψεις τα δεδομένα σου από απόσταση, έτσι ώστε ο κλέφτης να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

ασφάλεια στα social media μεσα από το κινητό σου τηλέφωνο

Ασφάλεια σε κοινωνικά δίκτυα κι εφαρμογές

Εκτός από τις βασικές λειτουργίες του κινητού σου, οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικό σημείο επικινδυνότητας. Οι επιτήδειοι συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να εξαπατήσουν τους χρήστες και να υποκλέψουν τα δεδομένα τους.

1. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Στα κοινωνικά δίκτυα, φρόντισε να ρυθμίζεις το απόρρητο των λογαριασμών σου. Περιόρισε τις πληροφορίες που μοιράζεσαι δημοσίως και προτίμησε να εμφανίζονται μόνο στους φίλους ή τους ακολούθους σου.

2. Απόφυγε την κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών

Μην μοιράζεσαι προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες για την οικονομική σου κατάσταση μέσω κοινωνικών δικτύων ή εφαρμογών μηνυμάτων. Ακόμη και αν στέλνεις ένα προσωπικό μήνυμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μήνυμα να υποκλαπεί.

3. Χρησιμοποίησε antivirus

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα προστασίας για κινητές συσκευές που προσφέρουν προστασία από malware, phishing και άλλες απειλές. Εξασφάλισε ότι έχεις εγκατεστημένο κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας στη συσκευή σου.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο