Γιατί γεμίζει η μνήμη του κινητού και τι μπορώ να κάνω
Γιατί γεμίζει η μνήμη του κινητού
Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση θα πρέπει να διευκρινήσουμε τι εννοούμε μνήμη του κινητού. Λέγοντας ότι γεμίζει η μνήμη του κινητού, εννοούμε ότι γεμίζει ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του smartphone κι όχι η μνήμη που διαχειρίζεται τις λειτουργίες και τις εφαρμογές. Εσφαλμένα χρησιμοποιούμε τον όρο γέμισε η μνήμη του κινητού εννοώντας τον αποθηκευτικό χώρο.
Παρόλα αυτά στα περισσότερα επισκευαστικά κέντρα γνωρίζουν ότι όταν ένας πελάτης λέει ότι έχει γεμίσει η μνήμη του κινητού εννοεί τον εσωτερικό χώρο και σε ορισμένες περιπτώσεις την εξωτερική κάρτα μνήμης.
Τι προβλήματα δημιουργούνται όταν γεμίζει η εσωτερική μνήμη
Τα περισσότερα smartphones αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όταν η εσωτερική μνήμη (εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος) γεμίσει. Στα smartphones όταν η εσωτερική μνήμη έχει γεμίσει εμφανίζεται ένα εικονίδιο που μοιάζει με κυκλάκι πάνω στην μπάρα ειδοποιήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε κάποιες ενέργειες που θα απελευθερώσουν αποθηκευτικό χώρο στην συσκευή. Τι συμβαίνει όμως όταν γεμίσει η εσωτερική μνήμη της συσκευής;
- Οι εφαρμογές δεν μπορούν να ανοίξουν ή αν ανοίξουν κλείνουν αμέσως
- Το λειτουργικό σύστημα γίνεται αργό
- Πολλές κύριες λειτουργίες της συσκευής απενεργοποιούνται (πχ bluetooth, nfc, gps κτλ)
- Το λειτουργικό σύστημα κρασάρει και δεν ανταποκρίνεται
- Το τηλέφωνο αν του κάνετε επανεκκίνηση αδυνατεί να ξεκινήσει και κολλάει στο λογότυπο της οθόνης
- Δεν μπορείτε να μπείτε στις ρυθμίσεις ή σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του smartphone
- Ο τηλεφωνικός κατάλογος μπορεί να εξαφανιστεί
Υπάρχουν δεκάδες λειτουργίες του smartphone που μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν εξαιτίας του περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου. Αναφέρουμε μερικά από αυτές:
- Να μην ανοίγει το πληκτρολόγιο
- Να μην ενεργοποιείται το Bluetooth και το Wifi
- Να μην ανοίγει ο dialer για να κάνετε κλήσεις
- Να μην μπαίνει στο μενού ρυθμίσεις
- Να μην φορτώνει το background
- Να αλλάζετε ήχο κλήσης και να μην αλλάζει
Πως γεμίζει η μνήμη του κινητού
Η μνήμη (ο αποθηκευτικός χώρος) του κινητού τηλέφωνου δεν γεμίζει μόνο βγάζοντας φωτογραφίες, βίντεο και εγκαθιστώντας εφαρμογές. Υπάρχουν κι άλλες λειτουργίες που γεμίζουν την μνήμη της συσκευής.
Εγκατάσταση εφαρμογών
Η εγκατάσταση εφαρμογών γεμίζει τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Υπάρχουν όμως κάποιες εφαρμογές και παιχνίδια που είναι τεράστια σε μέγεθος για ένα κινητό τηλέφωνο. Για παράδειγμα το παιχνίδι Bard Tale είναι πάνω από 3.5GB και το Sygic drive η πλήρης έκδοση μπορεί να ξεπεράσει τα 15GB.
Θα πρέπει να ελέγχουμε τον μέγεθος της εφαρμογής που εγκαθιστούμε και αν πλέον δεν την χρησιμοποιούμε να της κάνουμε απεγκατάσταση.
Φωτογραφίες και video
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάμε, γεμίζουν τον εσωτερικό χώρο αρκετά γρήγορα. Ειδικά εάν διαθέτουμε κινητό τηλέφωνο που τραβάει φωτογραφίες και βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα λεπτό μαγνητοσκόπησης με το κινητό μας σε Full HD ανάλυση είναι περίπου 100mb με μία αξιοπρεπή συμπίεση.
Μία φωτογραφία 12 megapixel σε μορφή .jpg έχει μέγεθος 2.1mb. Με τέτοια μεγέθη βίντεο και φωτογραφιών είναι πολύ εύκολο να γεμίσει κάποιος την εσωτερική μνήμη της συσκευής.
Cache και δεδομένα
Οι εφαρμογές από μόνες τους πολλές φορές είναι μικρότερες από την cache και τα δεδομένα που αποθηκεύουμε σε αυτές. Για παράδειγμα σε ένα viber ή στο messenger του facebook οι συνομιλίες και τα emoticons που στέλνουμε και λαμβάνουμε είναι όλα αποθηκευμένα στα δεδομένα. Κάθε μέρα που μιλάμε και δεν διαγράφουμε τις συνομιλίες και το ιστορικό τα δεδομένα μεγαλώνουν.
Πολλές φορές έχουμε δει στο 9Volto, δεδομένα στο viber και στο messenger που είναι πάνω από 500 mb για την κάθε εφαρμογή.
Downloads και Bluetooth
Ο φάκελος downloads που κατεβαίνουν τα αρχεία από το browser της συσκευής καθώς επίσης και ο φάκελος bluetooth που διαθέτει τα αρχεία μεταφοράς που σας έχουν στείλει μέσω bluetooth μπορεί να είναι γεμάτα περιττά αρχεία.
Γενικά σε αυτούς τους φακέλους θα βρείτε και ξεχασμένα downloads που δεν χρειάζεστε πλέον ή μπορεί να βρείτε κι ολόκληρα video από το youtube που καταλάθος μπορεί να τα έχετε κάνει download και να μην το γνωρίζετε.
Πως απελευθερώνουμε χώρο στο κινητό τηλέφωνο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απελευθερώσουμε χώρο από ένα smartphone. Σε περίπτωση που σας εμφανίσει το μήνυμα ότι ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του κινητού τηλεφώνου είναι πολύ λίγος θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω διαδικασίες άμεσα.
Μεταφορά φωτογραφιών και βίντεο στον υπολογιστή
Θα πρέπει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχετε στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης να τις μεταφέρετε, σε εξωτερική κάρτα μνήμης ή σε κάποιον υπολογιστή. Μπορείτε φυσικά εάν δεν τα χρειάζεστε άλλο να τα διαγράψετε.
Δώστε προτεραιότητα στα βίντεο εάν αποφασίσετε να κάνετε κάποια διαγραφή, διότι αυτά είναι που καταναλώνουν μέγαλο αποθηκευτικό χώρο.
Διαγραφή cache και δεδομένα
Αυτό αφορά κυρίως τα android κινητά τηλέφωνα που μπορείτε να διαγράψετε cache και δεδομένα για την κάθε εφαρμογή χωριστά. Πηγαίντε στο μενού Ρυθμίσεις κι επιλέξτε την επιλογή Εφαρμογές. Εκεί θα δείτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό τηλέφωνο. Επιλέγοντας την κάθε εφαρμογή θα βρείτε την επιλογή Αποθηκευτικός χώρος. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε την διαγραφή δεδομένων και cache.
Προσοχή: Η διαγραφή δεδομένων θα διαγράψει όλα τα δεδομένα αποθήκευσης της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι εάν παίζετε ένα παιχνίδι – και δεν το έχετε συγχρονίζει με facebook ή google play- θα χάσετε όλες τις πίστες που περάσατε. Το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές συνομιλιών που δεν έχετε συγχρονίσει τις συνομιλίες κ.ο.κ
Διαγραφή περιττών εφαρμογών κι αρχείων
Με έναν διαχειριστή αρχείων (file manager) συνήθως όλα τα κινητά έχουν προεγκατεστημένη τέτοια εφαρμογή, μπείτε στους φακέλους Bluetooth και Downloads. Δείτε ποιά αρχεία δεν χρειάζεστε και διαγράψτε τα.
Η διαγραφή των εφαρμογών είναι ακόμη πιο εύκολη. Μπορείτε να δείτε τα εικονίδια των εφαρμογών που δεν σας ενδιαφέρουν και πατώντας παρατεταμένα πάνω σε αυτό θα σας εμφανίσει την επιλογή απεγκατάσταση. Σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν σας εμφανίζει την επιλογή απεγκατάσταση τότε αυτή θεωρείται εφαρμογή προεγκατεστημένη από το λειτουργικό και δεν μπορείτε να την διαγράψετε έαν δεν κάνετε στο root στο smartphone. Τί είναι το root μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<-.
Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα μνήμη
Η μεταφορά φωτογραφιών και αρχείων από την εσωτερική μνήμη αποθήκευσης στην κάρτα μνήμης είναι μία εύκολη υπόθεση. Η μεταφορά όμως μεγάλων εφαρμογών από την εσωτερική μνήμη αποθήκευσης στην εξωτερική κάρτα μνήμης είναι μία διαδικασία που απαιτεί κάποιες προυποθέσεις.
Για να μεταφερθεί μία εφαρμογή από την εσωτερική μνήμη αποθήκευσης στην κάρτα μνήμης θα πρέπει:
- Να υποστηρίζεται από την έκδοση λειτουργικού android που διαθέτει το smartphone σας
- Να υποστηρίζεται από την εφαρμογή η οποία είναι εγκατεστημένη στο smartphone σας
- Να είναι γρήγορη η κάρτα μνήμης που διαθέτει το smartphone σας κι όχι παλιάς γενιάς
Σε περίπτωση που μεταφέρετε εφαρμογές στην κάρτα μνήμης θα πρέπει να γνωρίζετα ότι δεν ενεργοποιούμε πότε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στην κάρτα, όταν αυτή έχει αφαιρεθεί από το smartphone. Σε μία τέτοια περίπτωση ενδέχεται να κρασάρει όλη η εφαρμογή και εάν μετά βάλετε την κάρτα μνήμης και την ενεργοποιήσετε, αυτή να εξακολουθεί να μην λειτουργεί.
9Volto και γεμάτη μνήμη του κινητού
Το 9Volto μπορεί να επέμβει σε smartphone που διαθέτουν μικρή εσωτερική μνήμη ή δεν έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης.
Οι επεμβάσεις που κάνουμε στο λογισμικό έχουν να κάνουν με πολλές παραμέτρους που λαμβάνουμε υπόψη. Οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε είναι οι παρακάτωτις λύσεις ανάλογα την μάρκα και το μοντέλο του κινητού:
- Αφαιρούμε εργοστασιακές εφαρμογές της συσκεύης μέσω της μεθόδου root
- Επεμβαίνουμε στο λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύει εφαρμογές στην κάρτα μνήμης
- Βάζουμε ειδική λογισμικό -custom rom- στο smartphone που έχουν αφαιρεθεί περιττές εφαρμογές και μπορεί να αποθηκεύσει εφαρμογές στην κάρτα μνήμης
Οι διαδικασίες των λογισμικών επεμβάσεων γίνονται στο υποκατάστημά μας 25ης Μαρτίου 55.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως κάνω επανεκκίνηση το iPhone - 3 Ιανουαρίου 2025
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024