Γιατί τα smartphones έχουν πολλά μικρόφωνα

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί τα smartphones έχουν πολλά μικρόφωνα

Οι περισσότεροι χρήστες νομίζουν ότι τα smartphones έχουν ένα μικρόφωνο το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής και είναι αυτό που χρησιμοποιούμε όταν συνομιλούμε με τους άλλους. Στην πραγματικότητα τα σύγχρονα smartphones έχουν 3 μικρόφωνα ενώ υπάρχουν μοντέλα στην αγορά που έχουν εργοστασιακά 4 μικρόφωνα όπως για παράδειγμα το Huawei Mate 9 και το Xiaomi 14 Ultra.

Τα μικρόφωνα αυτά δεν είναι πάντα όλα ενεργοποιημένα για να συλλάβουν τον ήχο από όλες τις μεριές αλλά κάνουν κι άλλες διεργασίες που είναι πιο σημαντικές.

 

Τι κάνουν τα πολλά μικρόφωνα στα smartphones

Τα μικρόφωνα κάνουν άλλη δουλειά όταν κάνουμε κλήση κι άλλη δουλειά όταν τραβάμε βίντεο. Ανάλογα την διεργασία που κάνουμε, το smartphone αποφασίζει ποια μικρόφωνα θα λειτουργούν για την λήψη του ήχου και ποια σαν φίλτρα. Αναλυτικά:

 

Ακύρωση θορύβου

Κατά τις κλήσεις, τα δευτερεύοντα μικρόφωνα χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν το θόρυβο του γύρω περιβάλλοντος και να τον αφαιρέσουν από το σήμα του κύριου μικροφώνου. Αυτό βελτιώνει την καθαρότητα της φωνής κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων.

 

Βελτιωμένη Εγγραφή Ήχου

Πολλαπλά μικρόφωνα χρησιμοποιούνται για την καταγραφή στερεοφωνικού ήχου ή ήχου υψηλής ποιότητας κατά την εγγραφή βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συλλάβουν όλους τους ήχους από διάφορες πηγές σκορπισμένες μέσα στον χώρο. Αυτός είναι ο λόγος που στα βίντεο

 

Φωνητικές Εντολές και Αναγνώριση Φωνής:

Τα μικρόφωνα βοηθούν στην ακριβή αναγνώριση φωνής για φωνητικές εντολές και εικονικούς βοηθούς, όπως η Siri, το Google Assistant κ.ά. Εαν για παράδειγμα το έχεις στην τσέπη και δώσεις κάποια φωνητική εντολή, θα συλλάβει την εντολή από το πάνω μικρόφωνο ή το μικρόφωνο που βρίσκεται κοντά στην κάμερα.

 

Ανίχνευση κατεύθυνσης ήχου

Η χρήση πολλαπλών μικροφώνων επιτρέπει στο smartphone να ανιχνεύσει την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερη καταγραφή ήχου και αναγνώριση περιβάλλοντος. Ειδικά αν βάλεις ανοιχτή ακρόαση και μετακινησεις το κινητό σου θα δεις ότι το smartphone ενεργοποιεί ανάλογα από ποιο σημείο λαμβάνει την φωνή, το αντίστοιχο πιο κοντινό μικρόφωνο.

 

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το λογισμικό είναι αυτό που αποφασίζει ποιο μικρόφωνο θα ασχοληθεί με την σύλληψη της ομιλίας του χρήστη, ποιο μικρόφωνο θα απομονωθεί και ποιο μικρόφωνο θα δουλέψει σαν φίλτρο αναγνώρισης θορύβου κι απομόνωσης της συχνότητάς του. Αυτό έχει να κάνει με τι λειτουργία ή ποια εφαρμογή θα έχεις ενεργοποιήσει.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο