Μπαταρία κινητού smartphone. Τι πρέπει να γνωρίζω
Μπαταρία κινητού Smartphone
Η μπαταρία σε ένα κινητό τηλέφωνο smartphone είναι ένα ανεξάρτητο εξάρτημα που δίνει την απαραίτητη ηλεκτρική τροφοδοσία στην συσκευή για να λειτουργεί.
Παρόλο που η εξέλιξη των smartphones είναι ταχύτατη, δυστυχώς η εξέλιξη των μπαταρίων γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τους τύπους των μπαταριών των smartphones, πως πρέπει να φορτίζονται και πως θα τις κάνετε να κρατήσουν περισσότερο.
Τύποι μπαταρίας κινητών τηλεφώνων
Οι τύποι των μπαταρίων έχουν να κάνουν κυρίως με το υλικό που χρησιμοποιούν οι κατασκευάστριες εταιρίες για να επαναφορτίζονται. Έτσι στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων έχουν επικρατήσει 4 τύποι επαναφορτιζόμενων μπαταρίων που χρησιμοποιούν στα κινητά τηλέφωνα
- Nickel-cadmium (NiCd) Νικελίου Καδμίου
- NiMH (NiMH) Νικελίου Υδριδίου
- Lithium-ion (Li-ion) Λιθίου
- Lithium Polymer (Li-pol) Πολυμερές Λιθίου
Οι δύο πρώτοι τύποι έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα κυρίως λόγω του φαινομένου μνήμης που παρουσίαζαν μετά από μερικές φορτίσεις.
Το φαινόμενο μνήμης είχε να κάνει με την χωρητικότητα της μπαταρίας. Ουσιαστικά η μπαταρία ήταν άδεια αλλά στην συσκευή έδειχνε γεμάτη με αποτέλεσμα το κινητό να σταματούσε την φόρτισή της. Έτσι η συσκευή είχε άδεια μπαταρία ενώ ο δείκτης της μπαταρίας στην οθόνη έδειχνε γεμάτη.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν πλέον μπαταρίες λιθίου και πολυμερές λιθίου.
Oι πολυμερές λιθίου αυτή την στιγμή θεωρούνται οι καλύτερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για ηλεκτρονικές συσκευές. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον λόγω της χωρητικότητας που τις χαρακτηρίζει και δεύτερον λόγω του ελαφρού βάρους που τις διακρίνει συγκριτικά με την χωρητικότητά της.
Το κόστος μιας μπαταρίας πολυμερές λιθίου συγκριτικά με μιας μπαταρίας λιθίου είναι 30% ακριβότερη.
Χωρητικότητα μπαταρίας κινητού τηλεφώνου
Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να δίνει βαρύτητα ο χρήστης ενός smartphone. Η χωρητικότητας μιας μπαταρίας κινητού μετριέται σε mAh. Όσα περισσότερα mAh είναι η μπαταρία τόσο περισσότερη αυτονομία έχει το κινητό τηλέφωνο.
Τα smartphones διαθέτουν ένα σύνολο από hardware εξαρτήματα που όλα απαιτούν ενεργειακούς πόρους για να λειτουργήσουν.
- Επεξεργαστής CPU
- Επεξεργαστής GPU
- Μνήμες
- Emmc και κάρτα μνήμης (read/write)
- Αισθητήτες και GPS
- Wifi και Bluetooth
- 4G και δίκτυο
- Οθόνη
- Λειτουργικό σύστημα
Η κατανάλωση της μπαταρίας ποικίλει ανάλογα την μάρκα του hardware, τον τύπο, το λειτουργικό που φορτώνεται και την διαχείριση των πόρων που μπορεί να κάνει η συσκευή.
Αυτό σημαίνει ότι μία μπαταρία 4000 mAh σε ένα 4πύρηνο κινητό συμπεριφέρεται διαφορετικά συγκριτικά με ένα άλλο 4πύρηνο με SuperAmoled οθόνη, ή με ένα άλλο 8πύρηνο με απλή οθόνη κ.ο.κ
Απλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα τηλέφωνο με βαρύ hardware θα πρέπει να έχει και αντίστοιχα μία μπαταρία με πολλά mAh για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του υλικού.
Υπάρχουν πολλές μπαταρίες smartphone από τρίτους κατασκευαστές που αναγράφουν περισσότερα mAh από αυτές που έχουν οι αυθεντικές. Συνήθως τα περισσότερα mAh είναι και πιο χοντρές σε μέγεθος. Εάν δείτε μπαταρίες που αναγράφουν περισσότερα mAh και η διαφορά είναι από 500mAh και άνω και το μέγεθος φαίνεται το ίδιο με την original τότε πολύ πιθανόν η μπαταρία να αναγράφει ψεύτικα mAh για εμπορικούς λόγους.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσετε τα mAh της μπαταρίας, εκτός αν διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό όπως το 9Volto ή άλλα εξειδικευμένα καταστήματα.
Φόρτιση μπαταρίας κινητού και πρώτη φόρτιση
Για την πρώτη φόρτιση του smartphone έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο ->εδώ<- . Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε γενικές γραμμές η πρώτη φόρτιση του κινητού δεν παίζει κανέναν ρόλο σχετικά με την διάρκεια αυτονόμιας της συσκευής και την ζωή της μπαταρίας.
Οι νέοι φορτιστές και το λογισμικό των νέων smarphones σταματάνε να τροφοδοτούν με ρεύμα την μπαταρία όταν αυτή έχει φορτιστεί πλήρως. Έτσι όσες ώρες και να το αφήσετε στον φορτιστή είναι πλέον ανώφελο μετά την πλήρη φόρτιση της συσκευής.
Για την σωστή φόρτιση της συσκευής θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:
- Φορτίζουμε το smartphones μας μόνο με τον επίσημο φορτιστή της εταιρίας ή με φορτιστή τρίτου κατασκευαστή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αυθεντικό (mAh και volt).
- Αν το κινητό σας έχει μπαταρία LiIon ή LiPol μην την αφήνετε να πέφτει κάτω από το 20%
- Αποφύγετε να φορτίζετε την μπαταρία με φορτιστές που βγάζουν περισσότερα mAh από αυτόν του κατασκευαστή.
- Αποφύγετε να φορτίζετε επαγωγικά το smartphones σας λόγω της θερμότητας που προκαλείται.
- Κάντε ολοκληρωμένους κύκλους φόρτισης και αποφύγετε όσο γίνεται να κόβετε την διαδικασία φόρτισης αν δεν ολοκληρωθεί.
Τι ρίχνει την απόδοση της μπαταρίας του κινητού
Η μπαταρία του κινητού με την πάροδο του χρόνου πέφτει η απόδοσή της και κρατάει λιγότερο. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες.
- Συχνή φόρτιση. Εάν φορτίζεται συχνά το κινητό σας τηλέφωνο η μπαταρία χαλάει πιο γρήγορα
- Φορτιστές από 3ους κατασκευαστές χαμηλής ποιότητας χαλάνε την μπαταρία πιο γρήγορα
- Θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι υψηλές θερμοκρασίες του χώρου που βρίσκεται το κινητό ρίχνουν την απόδοση της μπαταρίας πιο γρήγορα
- Επαγωγική φόρτιση. Προτιμήστε την παραδοσιακή φόρτιση μέσω καλωδίου παρά την ασύρματη φόρτιση σε ένα smartphone
- Γρήγορη φόρτιση με fast charger φορτιστές. Η γρήγορη φόρτιση ρίχνει την απόδοση της μπαταρίας πιο γρήγορα
Υπάρχουν διάφορα tips που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να κρατήσει η μπαταρία του κινητού σας περισσότερο. Διαβάστε ->εδώ<- πως μπορείτε να αυξήσετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Κίνδυνοι από την μπαταρία ενός smartphone
Έχουν παρουσιαστεί ελάχιστα περιστατικά σε κινητά τηλέφωνα που οι μπαταρίες τους έσκασαν ή επιασαν φωτιά. Η περίπτωση να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό σε ένα χρήστη είναι εξαιρετικά σπάνιο. Συνήθως αυτές οι ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί, αντιμετώπιζαν πρόβλημα οι μπαταρίες ή είχαν κάποιο βραχυκύκλωμα οι συσκευές.
Το πιο συχνό φαινόμενο στις ελαττωματικές μπαταρίες είναι το φούσκωμά τους. Μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ-< γιατί φουσκώνουν οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων.
Η ανάφλεξη μίας μπαταρίας προυποθέτει πολλές κακές συγκυρίες για να προκληθεί σε ένα smartphone. Το βραχυκύκλωμα σε πολλά συγκεκριμένα σημεία της συσκευής είναι ο βασικότερος παράγοντας.
Εάν είστε τεχνικός, αποφύγετε να βάλετε στην συσκευή καινούργιες μπαταρίες που σε κάποιο σημείο τους είναι “τσαλακωμένες” ή στραβωμένες.
Σαν χρήστης το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βλέπετε εάν η συσκευή ζεσταίνεται επικίνδυνα κατά την φόρτιση ή σε κατάσταση αναμονής, σε βαθμό που η ζέστη είναι πολύ έντονη στο κέλυφος της συσκευής.
Τι κάνει ένα κινητό όταν έχει χαλασμένη μπαταρία
Ένα smartphone όταν η μπαταρία του έχει χαμηλή απόδοση ή είναι χαλασμένη έχει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Σβήνει η συσκευή ξαφνικά και κάνει επανεκκίνηση
- Πέφτει πολύ γρήγορα το ποσοστό της μπαταρίας
- Δεν μπορεί να φορτίσει η συσκευή και να ανοίξει αν πέσει η μπαταρία στο 0%
- Αλλάζει το ποσοστό της μπαταρίας και μία χαμηλώνει ή μία αυξάνεται χωρίς να είναι στην φόρτιση το smartphone
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως κάνω επανεκκίνηση το iPhone - 3 Ιανουαρίου 2025
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024