Μπορείς να κολλήσεις ιό μέσω bluetooth

Μοιραστείτε το άρθρο

Ιός που κολλάει μέσω Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth, αν και εξαιρετικά χρήσιμη για τη σύνδεση συσκευών χωρίς τη χρήση καλωδίων, μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας. Ένας από τους πιο γνωστούς ιούς που εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την τεχνολογία για να επιτεθούν σε συσκευές είναι ο BlueBorne, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2017 από την εταιρία κυβερνοασφάλειας Armis Labs. Ωστόσο, η απειλή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον ιό, καθώς υπάρχουν και άλλοι που εκμεταλλεύονται παρόμοιες ευπάθειες, δημιουργώντας έτσι μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια των χρηστών.

Tι κάνει ο ιός Blueborne μέσω Bluetooth

Ο BlueBorne αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους ιούς που έχουν εντοπιστεί, καθώς μπορεί να μεταδοθεί μέσω Bluetooth χωρίς να απαιτείται καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει ενεργοποιημένο το Bluetooth στη συσκευή του, είναι ευάλωτος σε πιθανή επίθεση. Η διαφορά του BlueBorne από άλλους ιούς είναι η ικανότητά του να εγκαθίσταται αυτόματα στη συσκευή του θύματος χωρίς να γίνει αντιληπτός. Από τη στιγμή που θα μολύνει τη συσκευή, ο ιός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, φωτογραφίες, αρχεία και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρει μέσω Wi-Fi σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.

O BlueBorne μπορεί να επιτεθεί σε όλες τις πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα, όπως

  • Windows
  • Linux
  • macOS,
  • Android
  • iOS

Ο BlueBorne δεν είναι ο μοναδικός ιός που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Bluetooth για να εξαπλωθεί. Πριν από αυτόν, υπήρχαν και άλλοι κακόβουλοι ιοί και απειλές, όπως οι BleedingBit, Antenna (όχι το τηλεοπτικό κανάλι), Braktooth και BlueFrag. Αυτοί οι ιοί χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες των συσκευών Bluetooth και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς είχαν στόχο συγκεκριμένα είδη συσκευών, ενώ άλλοι μπορούσαν να επιτεθούν σε ευρύτερη γκάμα συσκευών.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από τους ιούς που μεταδίδονται μέσω Bluetooth

Η απάντηση είναι σχετικά απλή αλλά ζωτικής σημασίας: πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συσκευή δεν είναι εντοπίσιμη ή ανιχνεύσιμη από άλλες συσκευές Bluetooth. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής, όπου ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει την ανιχνευσιμότητα ή να απενεργοποιήσει εντελώς το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιεί. Αυτή η πρακτική μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να πέσει θύμα μιας επίθεσης μέσω Bluetooth.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μέσω Bluetooth αποτελούν ένα συνεχές και εξελισσόμενο πεδίο απειλών. Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι η λίστα των ιών που εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες του Bluetooth συνεχώς ανανεώνεται και διευρύνεται. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι επιτιθέμενοι βρίσκουν νέους τρόπους να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας και να εκμεταλλεύονται αδυναμίες στα συστήματα ασφαλείας.

Είναι σαφές ότι η χρήση του Bluetooth, αν και εξαιρετικά πρακτική, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, πρέπει να υιοθετήσουμε ορισμένες πρακτικές και να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Η απενεργοποίηση του Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιούμε και η διασφάλιση ότι η συσκευή μας δεν είναι ανιχνεύσιμη είναι οι βασικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους ιούς που εκμεταλλεύονται το Bluetooth. Επιπλέον, πρέπει να ενημερώνουμε τακτικά το λογισμικό της συσκευής μας και να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών για την κυβερνοασφάλεια.

Σε έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές απειλές αυξάνονται συνεχώς, η ευαισθητοποίηση και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να παραμείνουμε ασφαλείς.

Άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω bluetooth

Ο BlueBorne δεν είναι ο μοναδικός ιός που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Bluetooth για να εξαπλωθεί. Αναφέρουμε μερικούς επίσης γνωστούς ιούς που εντοπίστηκαν και είχαν αυτήν την ικανότητα.

  • Cabir
  • Commwarrrior
  • Bluesmack
  • Bluefrag
  • BleedingBit
  • Antenna
  • Braktooth
  • Mabir
  • Helomoto
  • Lasco
  • RedBend

O τελευταίος ιός  με το όνομα RedBend μπορούσε να κολλήσει σε όλες τις συσκευές (internet of things) που διαθέτουν οποιοδήποτε λειτουργικό.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο