Πως κάνω το laptop πιο γρήγορο
Πως κάνω το laptop πιο γρήγορο
Η ταχύτητα ενός laptop όσον αφορά την λειτουργία των προγραμμάτων εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν πολλά tips που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κάνουμε ένα laptop πιο γρήγορο στις λειτουργίες του.
Τα tips που μπορούμε να κάνουμε θα τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε επεμβάσεις στο hardware του υπολογιστή και σε επεμβάσεις μόνο στο λογισμικό. Στην πρώτη περίπτωση, η αναβάθμιση του hardware απαιτεί και χρήματα διότι θα πρέπει να αγοράσουμε παρελκόμενα του laptop. Στην δεύτερη περίπτωση η επεμβάσεις στο λογισμικό δεν απαιτούν την αγορά κάποιο εξοπλισμού.
Hardware επεμβάσεις για να γίνει το laptop πιο γρήγορο
Εγκατάσταση σκληρού δίσκου SSD. Η πλειοψηφία των laptop χρησιμοποιεί απλούς συμβατικούς σκληρούς δίσκους με κεφαλές. Αντικαθιστώντας τον σκληρό δίσκο με ssd το laptop θα γίνει 30-40 φορές πιο γρήγορο από ότι πριν. Η ταχύτητα θα είναι εμφανής από την εκκίνηση του υπολογιστή που μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα θα φορτώνει το λειτουργικό έως και την εκκίνηση των προγραμμάτων, ακόμη και στην εγκατάστασή τους.
Εγκατάσταση επιπλέον μνήμης. Εάν το laptop έχει ssd τότε μπορείτε να του ανεβάσετε την χωρητικότητα μνήμης του για να γίνει πιο γρήγορο ή να βάλετε ταχύτερες μνήμες εφόσον είναι συμβατές με το laptop. Προσοχή. Θα πρέπει και το λειτουργικό σύστημα να μπορεί να διαχειρίζεται τις μεγάλες μνήμες. Πχ τα windows 7 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πάνω από 4gb μνήμη ακόμη κι αν έχουμε πάνω 16gb.
Αναβάθμιση επεξεργαστή cpu. Υπάρχουν laptop που υποστηρίζουν την αναβάθμιση του επεξεργαστή με κάποιο πιο ισχυρό και κατ’επέκταση πιο γρήγορο. Η ταχύτητα του laptop θα βελτιωθεί ανάλογα την επίδοση του επεξεργαστή και η διαφορά θα είναι εμφανής σε multitasking εργασίες ή σε εφαρμογές που απαιτούν ισχυρούς επεξεργαστικούς πόρους.
Software επεμβάσεις για να γίνει το laptop πιο γρήγορο
Ρυθμίσεις στο Bios. Τα σύγχρονα bios έχουν ρυθμίσεις για full performance. Ενεργοποιείστε τις επιλογές που αυξάνουν τις επιδόσεις του laptop. Οποιαδήποτε επιλογή που έχει σχέση με cache ενεργοποιείστε την. Εάν υπάρχει επιλογή για overclocking cpu και μπορεί να γίνει στον επεξεργαστή σας ενεργοποιήστε την κι αυτήν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αύξηση των επιδόσεων στο bios σημαίνει αυτόματα κι αύξηση της κατανάλωσης της μπαταρίας ή του ρεύματος και της έντασης του ανεμιστήρα.
Απενεργοποιείστε τα περιττά προγράμματα που ενεργοποιούνται στην εκκίνηση των windows. Πολλά προγράμματα όπως πχ το itunes των Iphone ενεργοποιείται στην εκκίνηση του λειτουργικού και καταναλώνει αρκετούς πόρους και μόνο που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Αντίστοιχα προγράμμα είναι το skype, torrent clients κτλ. Δείτε από το task manager των windows ποιές εφαρμογές είναι ενεργές και σίγουρα θα βρείτε κάποιες που δεν χρειάζεστε κατά την εκκίνηση των windows
Antivirus. Υπάρχουν antivirus που είναι ελαφριά κι άλλα που τρώνε απίστευτους πόρους για να σας προστατεύουν. Το norton internet security όπως και το mcafee είναι antivirus που απαιτούν μεγάλους πόρους για να λειτουργήσουν. Laptop που δεν διαθέτουν ssd, ισχυρή cpu ή μνήμη θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιο ελαφριά antivirus
Καθαρίστε τα temporary files των windows και του browser σας (chrome, ie, firefox κτλ). Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα όπως είναι το ccleaner
Επιδιορθώστε το registry των windows με κάποιο πρόγραμμα όπως είναι το system mechanic. To συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κάνει και πολλές βελτιώσεις όσον αφορά την γενικότερη λειτουργία των windows.
Μην χρησιμοποιείτε κινούμενα background ή animated mouse pointer. Χρησιμοποιείστε απλά θέματα, όχι animated ή με μετρητές real time που δείχνουν τους πόρους που καταναλώνει ο υπολογιστής. Φορτώστε σαν background φωτογραφίες που δεν έχουν υψηλή ανάλυση.
Αφήστε ελεύθερο χώρο στον σκληρό δίσκο. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο σαν virtual μνήμη. Όταν ο σκληρός δίσκος ή ο ssd είναι γεμάτος τότε δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να μετατραπεί σε virtual μνήμη με αποτέλεσμα το laptop στην κυριολεξία να σέρνεται. Απεγκαταστήστε εφαρμογές ή μεταφέρετε αρχεία σε κάποιο usb stick για να ελευθερώσετε χώρο στον δίσκο.
Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου (defrag) . Προσοχή! Η διαδικασία γίνεται μόνο σε σκληρούς δίσκους συμβατικού κι όχι σε ssd. Η ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου είναι μία διαδικασία που γίνεται με εφαρμογή που διαθέτουν όλα τα windows. Αναζητείστε την λέξη defrag ή ανασυγκρότηση στην αναζήτηση των windows και θα εμφανιστεί το πρόγραμμα το οποίο θα βάλει σε τάξη τα αρχεία και θα κάνει τον σκληρό σας δίσκο να δουλεύει πιο μεθοδικά και κατ’επέκταση πιο γρήγορα.
Πλεονεκτήματα ενός γρήγορου laptop
Η ταχύτητα στις εργασίες του υπολογιστή σημαίνει κι αυτόματα εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία στο ρεύμα, μιας και το laptop θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο για την διεκπεραίωσή τους.
Περισσότερη διάρκεια ζωής στους σκληρούς δίσκους ή τους ssd διότι δουλεύουν πιο ξεκούραστα και πολύ λιγότερο χρόνο από πριν.
Ο υπολογιστής μπορεί να κάνει περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα που αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τον χρήστη.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνει το laptop πιο γρήγορα με την μέθοδο του overclocking του επεξεργαστή. Η συγκεκριμένη όμως επέμβαση προϋποθέτει άριστες γνώσεις ρυθμίσεων του bios και φυσικά να γνωρίζουμε τις ανοχές της μητρικής και του επεξεργαστή γιατί το σύστημα μπορεί να γίνει επικίνδυνα ασταθές και καταρρεύσει.
Τα προγράμματα για boosting καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται μία φορά κάθε μήνα και να τα κάνετε απεγκατάσταση μετά την χρήση. Η μόνιμη χρήση τους καταναλώνει πόρους του υπολογιστή και ενδέχεται η συνεχή χρήση τους να σβήσει temporary αρχεία που προς στιγμήν χρειάζεται ο υπολογιστής
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone και laptop το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware και firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως κάνω επανεκκίνηση το iPhone - 3 Ιανουαρίου 2025
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024