Τύποι επεξεργαστών για υπολογιστές

Μοιραστείτε το άρθρο

Τύποι επεξεργαστών για υπολογιστές

Οι επεξεργαστές (CPU) για υπολογιστές διακρίνονται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές, τις εφαρμογές και τη χρήση τους. Οι κύριες κατηγορίες με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι παρακάτω:

1. Desktop Processors (Επεξεργαστές για Επιτραπέζιους Υπολογιστές)

Αυτοί οι επεξεργαστές προορίζονται για επιτραπέζιους υπολογιστές (desktops) και είναι σχεδιασμένοι να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις με καλή κατανάλωση ενέργειας.

  • Intel Core Series: Οι γνωστοί επεξεργαστές Core i3, i5, i7 και i9 της Intel. Προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα απόδοσης, ανάλογα με την ανάγκη του χρήστη. Αυτοί οι επεξεργαστές χωρίζονται επίσης και σε γενιές. Ένας i5 3ης γενιάς είναι πιο παλιός από έναν επεξεργαστή i5 12ης γενιάς. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο της γενιάς τόσο πιο σύγχρονος είναι. Μέχρι το 2024 έχουν βγει 14 γενιές i5
  • AMD Ryzen Series: Αντίστοιχα με τους Intel Core, οι AMD Ryzen προσφέρουν ανταγωνιστική απόδοση σε πολλαπλούς πυρήνες, όπως Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 και Ryzen 9. Συνήθως οι επεξεργαστές Ryzen είναι πιο οικονομικοί στην ίδια κατηγορία που βρίσκονται οι intel σειράς i και με εξίσου καλές επιδόσεις.
  • Intel Pentium & Celeron: Χρησιμοποιούνται σε φθηνότερους υπολογιστές και προσφέρουν χαμηλότερη απόδοση αλλά καλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

2. Laptop Processors (Επεξεργαστές για Φορητούς Υπολογιστές)

Οι επεξεργαστές αυτοί είναι σχεδιασμένοι για φορητούς υπολογιστές και δίνουν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών.

  • Intel Core U-series και H-series: Οι U-series προορίζονται για λεπτούς και ελαφρούς φορητούς υπολογιστές με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι H-series για ισχυρά laptops (π.χ. gaming).
  • AMD Ryzen Mobile: Προσφέρουν ισχυρές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση, ιδανικοί για φορητούς υπολογιστές.
  • Apple M1/M2 (ARM-based): Οι νέοι επεξεργαστές της Apple, που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM, προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή αποδοτικότητα και απόδοση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις x86.

3. Server Processors (Επεξεργαστές για Διακομιστές)

Αυτοί οι επεξεργαστές είναι σχεδιασμένοι για χρήση σε διακομιστές και κέντρα δεδομένων, προσφέροντας υψηλή επεξεργαστική ισχύ και αντοχή για βαριές εργασίες.

  • Intel Xeon: Πολύ ισχυροί επεξεργαστές για servers και workstations, σχεδιασμένοι για απαιτητικές εφαρμογές.
  • AMD EPYC: Αντίστοιχα ισχυροί επεξεργαστές από την AMD, που προσφέρουν ανταγωνιστικές λύσεις για servers.

 

4. Workstation Processors (Επεξεργαστές για Σταθμούς Εργασίας)

Αυτοί οι επεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε ειδικούς σταθμούς εργασίας για βαριές επαγγελματικές εφαρμογές, όπως γραφιστική, επιστημονικούς υπολογισμούς, 3D μοντέλα κ.λπ.

  • Intel Xeon και Core i9:  Πολύ ισχυροί επεξεργαστές για servers και workstations, σχεδιασμένοι για απαιτητικές εφαρμογές. Διαθέτουν πολλούς πυρήνες για πολλαπλές χρήσεις. Κατάλληλοι για virtual machines, διαχείριση βάσεων δεδομένων και συστήματα cloud
  • AMD Threadripper: Ιδανικοί για επαγγελματίες που χρειάζονται πολλούς πυρήνες και υψηλή ισχύ. Κατάλληλοι για 3D rendering, βίντεο επεξεργασία, προγράμματα CAD/CAM και άλλες επιστημονικές εφαρμογέςεπιστημονικές εφαρμογές.

5. Embedded Processors (Ενσωματωμένοι Επεξεργαστές)

Χρησιμοποιούνται σε συσκευές που απαιτούν επεξεργαστική ισχύ αλλά δεν είναι πλήρεις υπολογιστές, όπως κινητά τηλέφωνα, routers, συστήματα IoT κ.λπ. Τώρα τελευταία έχουμε δει σε πολλούς υπολογιστές της Apple επεξεργαστές τεχνολογίας ARM όπως είναι η σειρά M.

  • ARM-based Processors: Πολύ διαδεδομένοι σε φορητές συσκευές, λόγω χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ευελιξίας. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουν συνήθως οι arm επεξεργαστές είναι ότι δεν ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τους προηγούμενους που αναφέραμε. Αυτό προσφέρει την δυνατότητα σε ένα laptop να είναι πολύ λεπτό καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πολυ μικρότερο σύστημα ψύξης που θα είναι αρκετό για τον επεξεργαστή.

7. RISC vs CISC Processors

  • CISC (Complex Instruction Set Computer): Αυτή είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική επεξεργαστών που χρησιμοποιείται στους Intel και AMD, με πολύπλοκες εντολές.
  • RISC (Reduced Instruction Set Computer): Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται στους επεξεργαστές ARM, πιο αποδοτική σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Αυτοί είναι οι κύριοι τύποι επεξεργαστών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών από τον καθημερινό χρήστη έως τον επαγγελματία και τις βιομηχανικές εφαρμογές.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο που μπορεί να ανάλαβει όχι μόνο την επισκευή απλών υπολογιστών και laptop αλλά και servers και μηχανήματα workstation από απλά computer rooms έως και servers σκαφών, yacht και καραβιών.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο