Χρειάζονται Antivirus τα κινητά τηλέφωνα Android;
Ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών κινητών τηλεφώνων android έχει εγκατεστημένο antivirus. Είναι όμως απαραίτητη η χρήση antivirus στο κινητό τηλέφωνο;
Τα πράγματα δεν είναι και τόσο τρομακτικά όσο ορισμένοι θέλουν να πιστεύουμε. Το πιο επίφοβο κομμάτι για τα android είναι τα malwares. τα malwares είναι ο κακόβουλος κώδικας που μπορεί να υπάρχει μέσα σε μία εφαρμογή η όποια επιτρέπει στο τηλέφωνο να κάνει αυθαίρετες ενέργειες προς όφελος κάποιου άλλου. Π.χ να μας πετάξει ένα διαφημιστικό μήνυμα σε κάποια άσχετη στιγμή κατά την λειτουργία του τηλεφώνου, να στείλει μήνυμα σε αριθμούς υψηλής χρέωσης κοκ.
Εφόσον κατεβάζουμε εφαρμογές από το Play Store είναι πολύ δύσκολο να εγκαταστήσουμε μία εφαρμογή η οποία μπορεί να έχει κάποιο malware. Ο λόγος είναι κυρίως ότι η κάθε εφαρμογή που εκδίδεται στο Play Store περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο από το επιτελείο της google κι έλεγχεται για τέτοιου είδους κακες συμπεριφορές των εφαρμογών. Η Google χρησιμοποιεί μία υπηρεσία που ονομάζεται Bouncer με την οποία οποιαδήποτε εφαρμογή γίνεται upload σκανάρεται για όλους τους γνωστούς malware, spyware και Trojans ιούς που υπάρχουν. Μετά από αυτό εκτελεί την εφαρμογή σε ένα εικονικό περιβάλλον για να δει την συμπεριφορά της εφαρμογής πάνω σε μία virtual κατάσταση. Και τέλος γίνεται published στο Play Store. Έχουν εντοπιστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις malware που πέρασαν τον έλεγχο της google και εκδόθηκαν στο Play Store εφαρμογές με κακόβουλο περιεχόμενο αλλά αφαιρέθηκαν μετά από λίγες μέρες. Ακόμη και εάν έχετε εγκαταστήσει μία εφαρμογή που την έχετε κατεβάσει από το Play Store και στην συνέχεια ανακαλυφθεί από την google ότι είναι malware, αυτόματα η google έχει την δυνατότητα εξ αποστάσεως (remotely) να απεγκαταστήσει την εφαρμογή από το κινητό σας. Το ποσοστό να κολλήσει κάποιος malware από το Play Store είναι μηδαμινό.
H έκδοση λογισμικού 4.2 για Android -για όσα κινητά τηλέφωνα έχουν την δυνατότητα να πάρουν αυτή την έκδοση- προστατεύει το κινητό από χρεώσεις μηνυμάτων υψηλής χρέωσης. Συγκεκριμένα εάν έχει κολλήσει το τηλέφωνο κάποιο malware από άγνωστη πηγή και πάει το κινητό να στείλει μήνυμα σε νούμερο υψηλής χρέωσης, εμφανίζει μήνυμα το κινητό και προειδοποιεί ότι γίνεται απόπειρα αποστολής μηνύματος και το μπλοκάρει εφόσον εσύ το ζητήσεις.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν αυτοί που κολλάνε malware στο android κινητό τους είναι ότι εγκαθιστούν εφαρμογές είτε σπασμένες, είτε κατεβασμένες από άλλα site πλην το Play Store. Για να γίνει η εγκαταστάση εκτός του Play Store θα πρέπει να έχουμε επιλέξει από τις ρυθμίσεις της συσκευής την επιλογή άγνωστες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε άδεια στο τηλέφωνο να εγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή του δώσουμε εμείς εκτός Play Store. Έτσι μία εφαρμογή που μπορεί να κοστίζει λίγα ευρώ στο Play Store μπορείς να την βρεις από ένα άλλο site σπασμένο και δωρεάν αλλά να έχει κι επιπλέον παροχές όπως ένα malware που θα κάνει κλήσεις σε αριθμούς υψηλής χρέωσης ή θα στέλνει sms υψηλής χρέωσης. Το καλύτερο antivirus είναι η απενεργοποίηση των άγνωστων πηγών από το κινητό μας και η επιλεκτική εγκατάσταση εφαρμογών από το Play Store. Οποιοσδήποτε κατεβάζει εφαρμογές από άλλες πηγές appstore εκτός του play store έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο Malware.
Τότε θα πει κάποιος γιατί να μην χρησιμοποιώ antivirus και να κατεβάζω τσάμπα εφαρμογές από site που διαθέτουν σπασμένες τις εφαρμογές με πληρωμή;
Το antivirus είναι μία εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί αρκετούς πόρους από την μνήμη του τηλεφώνου για να μπορεί να ελέγχει την οποιαδήποτε λειτουργία της κάθε εφαρμογής όταν τις εκτελούμε. Εκτός αυτού δεσμεύει και πόρους για να ελέγχει το τηλέφωνο ακόμη και στις βασικές λειτουργίες του εάν κάνει κάτι που μπορεί να θεωρήσει το antivirus ότι είναι ύποπτο. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το τηλέφωνο να καθυστερεί, να κολλάει και να δείχνει γενικά βαρύ στις λειτουργίες του. Εκτός αυτού το antivirus μπορεί να κάνει δύο σημαντικά λάθη. Το πρώτο είναι να θεωρήσει μία εφαρμογή ύποπτη για malware ενώ στην πραγματικότηα να μην είναι. Πχ. μία εφαρμογή που μπορεί κάποιος να την έχει εγκαταστήσει για να φιλτράρει μηνύματα, κλήσεις τύπου blacklist το antivirus να την θεωρήσει malware και να στην μπλοκάρει ως ιο ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το δεύτερο λάθος είναι η ενημέρωση για malware. Ένα malware όταν βγει δεν ενημερώνεται άμεσα το antivirus αλλά μετά από αρκετές μέρες, κατεβάζει update και αφαιρεί το malware εάν είναι εγκατεστημένο στο κινητό σου. Την ζημιά την έχει κάνει ήδη όμως το malware.
Η γενική ιδέα που επικρατεί είναι ότι τα antivirus είναι περιττά για έναν χρήστη που κατεβάζει από το Play Store κι έχει την επιλογή άγνωστες πηγές απενεργοποιημένη. Για τους χρήστες που κατεβάζουν από 3rd party appstores τότε εκεί γίνεται το party! Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σίγουρα ένα καλό antivirus κατεβασμένο όμως αυτό από Play Store.
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024