H ιστορία της Atari

Μοιραστείτε το άρθρο

H ιστορία της Atari

H Atari ήταν μία από τις πιο εμβληματικές εταιρίες στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Αλλά τι σχέση έχει με τους ιδρυτές της Apple Steve Jobs kai Steve Wozniak? Δες το βίντεο για να μάθεις.

Ιδρύθηκε το 1972 από τους Nolan Bushnell και Ted Dabney. Το όνομα Atari προέρχεται από το ιαπωνικό παιχνίδι στρατηγικής Go και σημαίνει “επίθεση”  δείχνοντας το πνεύμα της καινοτομίας και της στρατηγικής που ήθελε να υιοθετήσει η εταιρεία.  Ξεκίνησε με το διάσημο παιχνίδι Pong, το οποίο θεωρείται το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο video παιχνίδι.

 

Atari 2600

Το 1977, η Atari κυκλοφόρησε το Atari 2600, μια κονσόλα που θα άφηνε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία των video games. Το Atari 2600 έφερε την επανάσταση, καθώς ήταν η πρώτη κονσόλα που χρησιμοποίησε cartridges, επιτρέποντας στους χρήστες να αλλάζουν παιχνίδια εύκολα. Οι τίτλοι όπως Space Invaders και Pac-Man έγιναν τεράστιες επιτυχίες και η Atari γνώρισε τεράστια οικονομική άνθηση.

 

Η σφαγή των βιντεο παιχνιδιών

Η δεκαετία του 1980 ήταν η χρυσή εποχή της Atari. Η εταιρεία βρέθηκε στην κορυφή της βιομηχανίας των video games, με εκατομμύρια πωλήσεις και μια τεράστια βάση θαυμαστών. Ωστόσο, η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η απληστία οδήγησαν την εταιρεία σε προβλήματα. Το 1982, η Atari κυκλοφόρησε το παιχνίδι E.T. ο εξωγήινος, το οποίο θεωρείται ένα από τα χειρότερα video games όλων των εποχών. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε σε μόλις έξι εβδομάδες και ήταν γεμάτο προβλήματα, οδηγώντας σε μαζικές επιστροφές και οικονομικές απώλειες.

Η κρίση των video games του 1983 ήταν ένα καθοριστικό σημείο για την Atari και τη βιομηχανία συνολικά. Η αγορά ήταν υπερφορτωμένη με κακής ποιότητας παιχνίδια και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε κλονιστεί. Η Atari βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και υπέστη τεράστιες οικονομικές απώλειες. Το αποκορύφωμα ήταν όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να θάψει εκατομμύρια αδιάθετα αντίτυπα του παιχνιδιού E.T. στην έρημο του Νέου Μεξικού, ένα γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως «Η Σφαγή των Παιχνιδιών».

Atari 5200-7800- Lynx και Jaguar

Μετά την κρίση, η Atari αναδιοργανώθηκε και πουλήθηκε το 1984. Η νέα ηγεσία προσπάθησε να ανακάμψει, αλλά η εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στην προηγούμενη δόξα της. Παρά τις προσπάθειες με νέες κονσόλες όπως το Atari 5200 και το Atari 7800, η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί την άνοδο άλλων εταιρειών όπως η Nintendo και η Sega.

Παρά τις δυσκολίες, η Atari συνέχισε να καινοτομεί. Το 1989, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Atari Lynx, το πρώτο φορητό παιχνίδι με έγχρωμη οθόνη. Παρά την τεχνολογική του υπεροχή, το Lynx δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί το Game Boy της Nintendo λόγω της περιορισμένης υποστήριξης και των υψηλών τιμών. Αργότερα, το 1993, η Atari κυκλοφόρησε το Jaguar, μια 64-bit κονσόλα που υποσχόταν πρωτοποριακά γραφικά. Ωστόσο, και πάλι, η έλλειψη υποστήριξης από τους δημιουργούς παιχνιδιών και τα προβλήματα στην ανάπτυξη οδήγησαν στην αποτυχία της

Παρά τις πτώσεις και τις απογοητεύσεις, η κληρονομιά της Atari παραμένει ζωντανή. Η εταιρεία συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της βιομηχανίας των video games και πολλά από τα παιχνίδια της παραμένουν κλασικά και αγαπημένα. Η καινοτομία της, ιδιαίτερα την εποχή του Atari 2600, άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη των σύγχρονων κονσολών και παιχνιδιών.

Κατί που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ο Steve Jobs δούλεψε για ένα διάστημα στην Atari και η εταιρία τον απέλυσε γιατί ήταν δύσκολος συνεργάτης. Το ίδιο έκανε κι ο Steve Wosniak που δούλεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Atati για την ανάπτυξη του παιχνιδιού Breakout. Οι Fans της Apple Θα πρέπει να ευγνωμονούν την Atari.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop, υπολογιστών και παιχνιδομηχανών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο