iPhone ή Android. Ποιο είναι καλύτερο και γιατί
iPhone ή Android
To 2007 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το iPhone το οποίο έφερε την επανάσταση στα smartphones και στην κινητή τηλεφωνία. Ήταν το πρώτο τηλέφωνο που έφερε πλήθος καινοτόμων λειτουργιών.
To multitouch παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συσκευή. Μέχρι τότε όλες οι συσκευές ανταποκρίνονταν μόνο σε ένα σημείο που άγγιζες. Τo iPhone έσπασε αυτό το φράγμα και παρουσίασε το multitouch με πλήθος προγραμμάτων κι εφαρμογών. Μπορούσαμε να πατήσουμε την οθόνη σε περισσότερα σημεία και αυτή να ανταποκρίνεται.
Επιπλέον παρουσίασε ένα νέο τύπο οθόνης που ονομάζεται capacitive screen. Μέχρι τότε τις οθόνες των smartphone έπρεπε να τις πιέζεις για να ανταποκρίνονταν. Στο iPhone δεν χρειαζόταν να κάνεις κάτι τέτοιο. Απλά άγγιζες την οθόνη κι ανταποκρινόταν χωρίς να χρειαζόταν να την ζουλήξεις.
Παρουσίασε το appstore με πλήθος εφαρμογών που μπορούσες να κατεβάζεις και να αναβαθμίζεις τις δυνατότητες του smartphone σου, να παίξεις παιχνίδια, να ακούσεις μουσική κ.ο.κ
Σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο bluetooth και το wifi πρόσφερε συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές και με το internet.
Ήταν πραγματικά ένα πρωτοπόρο smartphone, κάτι που το κατάλαβε η google και σε λιγότερο από ένα χρόνο έβγαλε το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones, το Android.
Τι κάνει το android παραπάνω από το iPhone
Το Android συγκριτικά με το ios είναι περισσότερο ευέλικτο στις λειτουργίες του και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες. Υπάρχουν λειτουργίες και δυνατότητες στο android λειτουργικό που είναι αδύνατον να γίνουν στο ios. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι το ios έχει περιορισμούς από την ίδια την εταιρία για λόγους ασφαλείας όπως ισχυρίζεται.
Στην πραγματικότητα οι περιορισμοί που έχει το λειτουργικό της Apple δεν έχουν να κάνουν μόνο με το θέμα της ασφαλείας του χρήστη και των δεδομένων όπως θέλει να πιστεύουν οι χρήστες της. Έχουν να κάνουν κυρίως με το χρηματικό κέρδος της εταιρίας αφού η πλειοψηφία των χρηστών αγοράζει συνδρομές ακόμη και για να έχει τραγούδια στην συσκευή.
Θα αναφέρουμε μερικές λειτουργίες που έχουν τα κινητά με λειτουργικό Android (Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, Realme, Oneplus κ.α)
Συνδεσιμότητα και μεταφορά αρχείων
Τα android έχουν μεγάλη ευελιξία σχετικά με συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές και την μεταφορά αρχείων. Η συνδεσιμότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.
Όταν ένας χρήστης έχει android smartphone μπορεί να στείλει οποιοδήποτε αρχείο σε άλλη συσκευή android, υπολογιστή, laptop, tablet ανεξαρτήτου λειτουργικού (πλην iPhone που απαγορεύει την συνδεσιμότητα με τις παραπάνω μεθόδους για μεταφορά αρχείων).
Δεν υπάρχει περιορισμός όχι μόνο προς τον τρόπο σύνδεσης και μεταφοράς αρχείων αλλά και στον τύπο των αρχείων που θα αποστείλει ή θα λάβει.
Η Apple είναι κάθετη σε αυτό το θέμα. Ο Safari (ο internet browser που χρησιμοποιεί) δεν επιτρέπει να κατεβάσει οποιοδήποτε τύπο αρχείων επιθυμεί ο χρήστης αλλά μόνο μία συγκεκριμένη λίστα που θεωρεί ασφαλή η Apple. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τον χρήστη στον τύπο αρχείων που θα χρησιμοποιήσει μέσω του smartphone, ακόμη κι αν θέλει απλά να το αποθηκεύσει για να το στείλει στον υπολογιστή του.
Επιπλέον με το θέμα της συνδεσιμότητας μπορεί να κάνει διασύνδεση μέσω μίας λειτουργίας που ονομάζει airplay αλλά μόνο με συσκευές και υπολογιστές της Apple και για συγκεκριμένους τύπους αρχείων.
Ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών
Το android προσφέρει την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιεί πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να γίνει η οθόνη split. Ουσιαστικά η οθόνη χωρίζεται στην μέση και στο πάνω μισό έχετε την μία εφαρμογή και στο κάτω μισό την άλλη. Μπορείτε για παράδειγμα να βλέπετε ένα video στο youtube ενώ ταυτόχρονα να έχετε ανοιχτό το viber ή το messenger και να συνομιλείτε δίχως να κάνετε εναλλαγή των εφαρμογών.
Ο άλλος τρόπος είναι το overlay. Με αυτόν τον τρόπο η οθόνη δεν διαχωρίζεται στην μέση αλλά οι εφαρμογές γίνονται σαν μικρά παράθυρα -όπως ακριβώς στα windows- και λειτουργούν ταυτόχρονα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει να χρησιμοποιούμε μέχρι κι 6 εφαρμογές ταυτόχρονα. Δηλαδή μπορούμε να έχουμε ανοιχτό viber, messenger, να βλέπουμε youtube και να διαβάζουμε ένα ebook.
Σε αντίθεση με τα android, το iPhone δεν προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Στο iPhone κάθε φορά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία εφαρμογή στην κεντρική οθόνη.
Εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτους
Το Android προσφέρει την δυνατότητα να εγκαταστήσετε εάν θέλετε εφαρμογές από τρίτους, εκτός δηλαδή από τις εφαρμογές που διαθέτει το google play. Υπάρχουν εταιρίες που χρησιμοποιούν full customized εφαρμογές για τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία δεν υπάρχουν στο google play. Αυτό το κάνουν συνήθως για ασφάλεια των δεδομένων της εταιρίας και του πηγαίου κώδικα με τον οποίο είναι φτιαγμένη η εφαρμογή.
Τέτοια δυνατότητα δεν προσφέρει το iPhone στους χρήστες της. Εφαρμογές που δεν υπάρχουν μέσα στο appstore δεν μπορούν να εγκατασταθούν επίσημα. Ανεπίσημα θα πρέπει να γίνουν μετατροπές στο λογισμικό του iPhone έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί μία εφαρμογή εκτός appstore.
Διπλές εφαρμογές
Οι τελευταίες εκδόσεις λειτουργικού android προσφέρουν την δυνατότητα στον χρήστη να έχει διπλές εφαρμογές. To iPhone δεν διαθέτει αυτή την δυνατότητα. Τι πλεονέκτημα προσφέρει όμως οι διπλές εφαρμογές;
Μπορείτε να έχετε δύο viber, δύο whats up, δύο facebook με διαφορετικούς λογαριασμούς και να τρέχουν ταυτόχρονα δίχως να κάνετε εναλλαγή λογαριασμών. Ειδικά σε εφαρμογές τύπου viber που είναι δεσμευμένα με έναν αποκλειστικά λογαριασμό η χρήση ενός δεύτερου viber με διαφορετικό λογαριασμό (πχ εταιρικό νούμερο) είναι σωτήριο για πολλούς χρήστες.
Παραμετροποίηση smartphone
Η παραμετροποίηση που μπορεί να δεχτεί ένα android smartphone είναι εντυπωσιακή. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις τα τελευταία χρόνια η Apple πρόσθεσε την δυνατότητα στο iPhone την δημιουργία φακέλων και συγκεκριμένων θεμάτων, κάτι που το android το είχε πάνω από 12 χρόνια.
Η παραμετροποίηση του android όμως έχει φτάσει πραγματικά σε άλλα επίπεδα. Δηλαδή μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
- Ενεργοποίηση άλλων εφαρμογών σαν default κι όχι μόνο αυτές που έχει ο κατασκευαστής
- Εγκατάσταση launcher έτσι ώστε να αλλάξει όχι μόνο το background αλλά κι ολόκληρο το μενού καθώς επίσης και η δομή του
- Ρύθμιση των ειδοποιήσεων των εφαρμογών ανάλογα με την ώρα και την συχνότητα που τις χρησιμοποιούμε
- Κλείδωμα όχι μόνο της οθόνης αλλά και συγκεκριμένων εφαρμογών ή κρύψιμο εφαρμογών
- Επιλογή άλλης γραμματοσειράς στο μενού και στα μηνύματα
Εφαρμογές και παιχνίδια
Στο android υπάρχουν πολύ περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια από το iPhone. Αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές και παιχνίδια στο google play (για android συσκευές) 2.87 εκατομμύρια. Για συσκεύες iPhone μέσω του appstore μπορείτε να κατεβάσετε 1.96 εκατομμύρια εφαρμογές και παιχνίδια.
Εάν στα 2.87 εκατομμύρια εφαρμογές και παιχνίδια για android βάλουμε και τις εφαρμογές που υπάρχουν από κατασκευαστές που δεν τις έχουν δηλώσει στο google play και τις δίνουμε αποκλειστικά από τις ιστοσελίδες τους, τότε ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Android ή ios επίλογος
Δυστυχώς για τους κατόχους των iPhone, τα android έχουν περισσότερες δυνατότητες από τα iPhone. Κι αυτό φαίνεται από απλά παραδείγματα, που αν συναντηθεί ένας έμπειρος χρήστης ios κι ένας android.
Υπάρχουν πάρα πολλές λειτουργίες που το iPhone αδυνατεί να κάνει. Πχ να κατεβάσει μία ταινία από torrent και να την δεις, να μετατρέψεις ένα βίντεο από το youtube σε τραγούδι και να το κατεβάσεις στο κινητό σου ή να το κάνεις ήχο κλήσης δίχως να χρησιμοποιήσεις κάποιον υπολογιστή κ.ο.κ
Παρόλα αυτά οι περιορισμοί που έχει το λειτουργικό του iPhone ανεβάζει τα επίπεδα ασφαλείας της συσκευής συγκριτικά με τα Android.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024