Τι είναι το Bluetooth. Πως λειτουργεί. Ιδέες και εφαρμογές του
Τι είναι το Bluetooth
Bluetooth ονομάζουμε την ασύρματη τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία μεταξύ ψηφιακών συσκευών σε μικρές αποστάσεις. Η ασύρματη τεχνολογία bluetooth έγινε ευρέως γνωστή μέσω των κινητών τηλεφώνων που ενσωματώθηκε αυτό το πρότυπο επικοινωνίας σε αυτές.
Η ασύρματη επικοινωνία Bluetooth είναι αμφίδρομη. Η κάθε συσκευή μπορεί να δεχτεί και να στείλει δεδομένα ασύρματα σε μία άλλη συσκευή.
Η τεχνολογία Bluetooth αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 από την σουηδική εταιρία Ericsson. Εώς τότε δεν υπάρχε κάποια ανάλογη τεχνολογία που μπορούσαν ασύρματα (χωρίς οπτική επαφή) να μεταφερθούν δεδομένα μεταξύ δύο ηλεκτρονικών συσκευών.
Γιατί ονομάστηκε Bluetooth
H Ericsson ενημέρωσε το κοινό ότι η τεχνολογία Bluetooth ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός βασιλιά της Δανίας που ονομαζόταν Harald Bluetooth (911-986 μ.χ) Αυτός κατάφερε να ενώσει την Δανία με ένα κομμάτι της Νορβηγίας και να τους εκχρηστιανίσει. Η Ericsson ήθελε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τον βασιλιά αλλά και τις συνεργασίες που έχει με όλες τις σκανδιναβικές χώρες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Αυτος ήταν και ο λόγος που το Bluetooth έχει αυτό το λογότυπο. Είναι τα αρχικά του Harald Bluetooth (H,B) τα οποία στα νορβηγικά είναι το * και το B
Τι εμβέλεια εκπέμπει το Bluetooth
Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν ότι η εκπομπή του Bluetooth φτάνει τα 10 μέτρα. Αυτό ισχύει όμως κυρίως στα ακουστικά. Στην πραγματικότα υπάρχουν 3 διαφορετικές κλάσεις εκπομπής στα Bluetooth.
Bluetooth Class 1
Οι συσκευές Bluetooth Class 1 εκπέμπουν στο 100mW και έχουν εύρος εκπομπής και λήψης έως 100 μέτρα
Bluetooth Class 2
Οι συσκευές Bluetooth Class 2 εκπέμπουν στο 2.5mW και έχουν εύρος εκπομπής και λήψης έως 10 μέτρα
Bluetooth Class 3
Οι συσκευές Bluetooth Class 2 εκπέμπουν στο 1.0mW και έχουν εύρος εκπομπής και λήψης λιγότερο από 10 μέτρα
Στην πραγματικότητα η ένταση εκπομπής που μπορεί να έχει το bluetooth μπορεί να φτάσει και το 1 χιλιόμετρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή κυρίως γιατί η αποστολή και η λήψη δεδομένων σε αυτή την απόσταση είναι ασθενής και μπορεί να χάνονται πακέτα και να υπάρχουν αποσυνδέσεις. Οι αποσυνδέσεις αυτές μπορεί να προέρχονται κι από άλλες συσκευές -όπως τα ασύρματα τηλέφωνα- που εκπέμπουν σχεδόν στην ίδια συχνότητα με αυτή του bluetooth.
Τι συχνότητα εκπέμπει το Bluetooth
To Bluetooth εκπέμπει data σε μία χαμηλής έντασης ραδιοκύματα. Επικοινωνεί στην συχνότητα 2.45 gigahertz. Στην πραγματικότητα εκπέμπει ανάμεσα στις συχνότητες 2.400 GHz και 2.483.5 GHz.
Σε αυτό σχεδόν το εύρος συχνότητας εκπέμπουν κι άλλες συσκευές όπως είναι τα ασύρματα τηλέφωνα και τα τηλεκοντρόλ.
To bluetooth έχει δύο βασικα πλεονεκτήματα.
- Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος οπτική επαφή με την συνδεμένη επαφή όπως γίνεται με τις υπέρυθρες
- Μπορεί να συνδεθεί με πολλές συσκευές ταυτόχρονα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κινητό τηλέφωνό σου να το έχεις συνδεμένο με το Bluetooth ηχείο σου και να ακούς συσκευή, ενω ταυτόχρονα να μεταφέρεις αρχεία με bluetooth στο laptop σου και να αλλάζεις την θερμοκρασία τoυ bluetooth aircondition στο διπλανό δωμάτιο.
Πως λειτουργεί το Bluetooth
Για να μπορέσουν δύο ή περισσότερες συσκευές μέσω Bluetooth να επικοινωνήσουν θα πρέπει να διαθέτουν στο hardware τους ένα bluetooth chip που εκπέμπει λαμβάνει κωδικοποιεί κι αποκωδικοποιεί data. Χωρίς αυτό το hardware chip μέσα στα κυκλώματά του δεν μπορεί να κάνει καμία διασύνδεση μέσω bluetooth.
Όταν μία συσκευή πάει να συνδεθεί με μία άλλη συσκευή μέσω Bluetooth το πρώτο βήμα που κάνουν είναι να μπορέσουν και οι δύο συσκευές να γίνουν εμφανές στο δίκτυο. Ουσιαστικά η μία συσκευή στέλνει ένα pin διασύνδεσης και η άλλη την εντοπίζει για να κάνει την διασύνδεση.
Κατά την διαδικασία της ζεύξης μεταξύ των συσκευών δεν γίνεται μόνο η επιβεβαιώση αλλά και μία σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ τους. Δηλάδη τι ταχύτητα δεδομένων θα στέλνουν μεταξύ τους, τον τύπο των δεδομένων και ποια συσκευή θα είναι ο αποστολέας και ποιος ο λήπτης.
Με το που γίνει η διασύνδεση των δύο συσκευών τότε αυτόματα έχουμε ένα μικροδίκτυο μεταξύ συσκευών που το ονομάζουμε piconet.
Σε ένα piconet δίκτυο ουσιαστικά μπορεί μία συσκευή κύρια (master) να αλληλεπιδρά έως και με 7 διαφορετικές συσκευές ταυτόχρονα οι οποίες ονομάζονται slaves.
Bluetooth Εκδόσεις – Versions
Η τεχνολογία Bluetooth από το 1999 έχει εξελιχθεί κι έχει βγάλει αρκετές εκδόσεις. Η κάθε έκδοση από την προηγούμενη είναι πιο εξελιγμένη και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες.
Bluetooth 1.0 (1999)
H πρώτη έκδοση bluetooth είχε πάρα πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας κι αυτός ήταν ο λόγος που καθυστέρησε στην αρχή να γίνει ευρέως γνωστό.
Bluetooth 1.1 (2001)
Αυτή η έκδοση ξεπέρασε κάποια προβλήματα στην συνδεσιμότητα αλλά οι αξιόπιστες συσκευές για να πραγματοποιηθεί η συνδεσιμότητα ήταν ακόμη λίγες.
Bluetooth 1.2 (2003)
Βελτιώθηκε η ταχύτητα διασύνδεσης μεταξύ των συσκευών και για πρώτη φορά κατάφερε να γίνει διαχωρισμός των συχνοτήτων εκπομπής και αποσαφήνηση ανάμεσα στα bluetooth και στα wifi.
Bluetooth 2.0 (2004)
Έγινε γνωστό και με την ονομασία Bluetooth 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate). Η ταχύτητα μετάδοσης αυξήθηκε από το 1 Mbps στα 2.1 Mbps ενώ λειτουργούσε με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Bluetooth 2.1 (2007)
Προστέθηκε η λειτουργία Secure Simple Pairing (SSP). Με αυτόν τον τρόπο η διασύνδεση μεταξύ των συσκευών γινόταν ακόμη πιο γρήγορη και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Επιπλέον η κρυπτογράφηση των δεδομένων κατά την μεταφορά έχει γίνει πλέον υποχρεωτική και σημαντική σε όλα τα bluetooth αυτής της γενιάς.
Bluetooth 3 + HS (2009)
Γνωστό και σαν Bluetooth 3.0 + HS (High Speed). Μπορεί να γίνει διασύνδεση μέσω bluetooth αλλά η μεταφορά δεδομένων γίνεται μέσω wifi.
Bluetooth 4 (2010)
To bluetooth 4 έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην πολύ μικρή κατανάλωση όλων των συσκευών που χρησιμοποιούν αυτό το πρωτόκολλο.
Bluetooth 4.1 (2013)
Σε αυτή την γενιά γίνεται πλέον διασύνδεση αυτοματοποιημένη και με μεγάλη ταχύτητα χρησιμοποιώντας και το δίκτυο 4g. Επιπλέον η συσκευή μπορεί να γίνει και δέκτης και αποστολέας ταυτόχρονα αλλά και να λειτουργήσει σαν διαυλος επικοινωνίας σε άλλες λειτουργίες.
Bluetooth 4.2 (2014)
Σχεδιασμένο για όλες τις συσκευές και γι’αυτό που ονομάζεται στον χώρο της τεχνολογίας Internet of things. Μπορεί να μεταφέρει 10φορές μεγαλύτερα πακέτα δεδομένων, υποστηρίζει διασύνδεση με IPv6 και την νέα τεχνολογία Beacon.
Bluetooth 5 (2016)
To bluetooth 5 εκτός από την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας που κατάφερε να έχει συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις κατάφερε να αυξήσει την εμβέλεια. Η εμβέλεια φτάνει από τα 50 έως τα 200 μέτρα.
Εφαρμογές του Bluetooth στην ζωή μας
Οι εφαρμογές της τεχνολογίας bluetooth είναι πλέον απεριόριστες στην ζωή μας. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα στην καθημερινότητά μας.
- Μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστών, laptop και κινητών τηλεφώνων σε ένα χώρο δίχως οπτική ή καλωδιακή επαφή.
- Διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών όπως aircondition, παιχνιδομηχανές, τηλεοράσεις, ψυγεία κτλ
- Ασύρματη επικοινωνία και μεταφορά ήχου ή εικόνων από ηλεκτρονικές μικροσυσκεύες όπως ακουστικά, photo frames.
- Επικοινωνία διαφορετικών ειδων συσκευών που μπορούν να μεταφέρουν κοινά αρχεία που αναγνωρίζουν. Πχ. Τραγούδια από ένα κινητό σε ένα στερεοφωνικό, ένα αρχείο video σε μία smart tv κτλ.
- Ασύρματη τηλεφωνία κι επικοινωνία ενός κινητού τηλεφώνου με ένα αυτοκίνητο και με τις κύριες λειτουργίες του.
- GPS δέκτης που bluetooth για να μεταδίδουν το στίγμα σε ένα smartphone
- Εφαρμογές στην ιατρική με ειδικές συσκευές bluetooth όπως καρδιακούς μετρητές ή μετρητές οξυγόνου κτλ.
- Smartwatches με βιομετρήσεις πάνω στο σώμα μας.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024