Γιατί τα iPhone είναι πιο ασφαλή από τα Android

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί τα iPhone είναι πιο ασφαλή από τα Android

Όσοι ασχολούνται με το λογισμικό των smartphone γνωρίζουν ότι τα iPhone θεωρούνται πολύ περισσότερο ασφαλή από τα Android. Τι είναι όμως αυτό που κάνει πιο ασφαλή τα iPhone από τα Android smartphone;

 

Πότε θεωρούμε ασφαλές ένα smartphone

Λέγοντας ασφαλές smartphone, εννοούμε κυρίως την ικανότητα που έχει ένα κινητό τηλέφωνο να προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο, επαφές, κωδικούς καρτών, εφαρμογές τραπεζών κ.α) δίχως να μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος άλλος.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να χάσουμε το iphone μας ή το android μας για να προσπαθήσει κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας. Καθημερινά διάφορες εφαρμογές, malwares, ιοί, sites προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μας.

Και δεν αναφερόμαστε σε αυτές που κατεβάζουμε από το appstore ή το playstore αλλά κυρίως σε αυτές που κακόβουλα προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας για να μας υποκλέψουν κωδικούς, φωτογραφίες, τηλεφωνικούς καταλόγους, μηνύματα κτλ.


iPhone κι ασφάλεια

Το ios λειτουργικό που διαθέτουν τα iphone έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στους περιορισμούς που ορίζει το λειτουργικό στην κάθε εφαρμογή.

Bootloader του iPhone

O bootloader του iPhone είναι μόνιμα κλειδωμένος. Ενώ σε αρκετές συσκευές android οι εταιρίες επέτρεπαν την ξεκλείδωμα του bootloader, στο iPhone αυτή η δυνατότητα δεν επιτρεπόταν ποτέ.

Υπήρξαν περιπτώσεις που οι hacker με διάφορε exploits ξεκλείδωναν τον bootloader των iPhone, η apple ομως φρόντιζε με κάθε αναβάθμιση να τους ξανακλειδώνει και να ανεβάζει το επίπεδο ασφαλείας.

Όποιος ξεκλειδώνει τον bootloader έχει την δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό και στα δεδομένα του iPhone ή του Android με ειδικές εφαρμογές.

Ενεργοποίηση του iPhone από server

Κανένα iPhone δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν δεν συνδεθεί πρώτα με τους servers της apple για ταυτοποίηση και λήψη των ειδικών κρυπτογραφημένων πιστοποιητικών που θα ενεργοποιήσουν την baseband του και θα πιάσει σήμα.

Αυτή η διαδικασία όμως όταν γίνεται από τους servers της Apple, ουσιαστικά ελέγχει το λειτουργικό του iPhone ότι δεν έχει καμία παραποίηση κι ενεργοποιεί την συσκευή. Εάν δει κάτι που θεωρεί αλλαγμένο, ύποπτο ή πειραγμένο η συσκευή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Sandbox και iPhone

Η νοοτροπία του λειτουργικού του iPhone έχει να κάνει με το Sandbox. Ουσιαστικά η apple όταν κάποιος εγκαταστήσει μία εφαρμογή δημιουργεί έναν χώρο στο οποίο η εφαρμογή έχει μόνο δικαιώματα και λειτουργίες μέσα σε αυτό τον χώρο. Η εγκατεστημένη εφαρμογή μπορεί να καλέσει προκαθορισμένα api εάν θέλει να συνεργαστεί με κάποια άλλη εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε εφαρμογή που εγκαθίσταται στο iPhone δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και λειτουργίες του κεντρικού συστήματος λειτουργίας του iPhone εκτός εάν κάποιος το κάνει jailbreak.

Το αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας Sandbox είναι να περιορίζονται οι λειτουργίες της εφαρμογής μόνο στον χώρο της και η επέμβαση σε άλλες λειτουργίες του τηλεφώνου να είναι σχεδόν αδύνατες.

Μετά την έκδοση ios 8.0 η apple έδωσε περισσότερα δικαιώματα στο να μπορούν να συνεργάζονται οι εφαρμογές μεταξύ τους φυσικά μέσω της εποπτείας του Sandbox. Ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί το android είναι πιο ευέλικτο στην συνεργασία των εφαρμογών και άρχιζε να εμφανίζει λειτουργίες που για το ios ήταν αδύνατες κάτω από αυτό το καθεστώς.

iPhone ιοί και malware

Λόγω τον περιορισμών που υπόκεινται οι εφαρμογές μέσω του Sandbox και των αυστηρών ελέγχων που έχει η apple στις εφαρμογές του appstore, η εμφάνιση ιών και malware είναι εξαιρετικά σπάνια για να μην πούμε αδύνατη.

Παλιότερα είχαν παρουσιαστεί περιστάτικα malware μέσα στο appstore αλλά η εταιρία κατάφερε να τα εντοπίσει και να τα διαγράψει. Σε 100 malware που δημιουργούνται από κακόβουλους hackers τα 97 φτιάχνονται για android και μόλις 3 για iPhone.

iPhone και icloud

Το icloud είναι αυτό που δίνει την απόλυτη ασφάλεια στο iPhone. Αυτό που προσφέρει το icloud πέρα από το να αποθηκεύει τα δεδομένα σας στο cloud της apple είναι κι ότι κλειδώνει ουσιαστικά το iPhone με το email του χρήστη που έχει χρησιμοποιήσει για την δημιουργία του icloud λογαριασμού.

Το κλείδωμα όμως αυτό δεν μένει μόνο στην συσκευή. Ενημερώνονται οι servers της apple ότι το iphone με το συγκεκριμένο imei είναι κλειδωμένο με το συγκεκριμένο email και ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να το κλειδώσει ή να το διαγράψει ακόμη κι εξ’αποστάσεως (φτάνει να είναι συνδεμένο στο internet).

Σε περίπτωση που αναβαθμιστεί η συσκευή ή κάποιος θελήσει να τα διαγράψει όλα από μέσα, για να ενεργοποιηθεί πάλι, θα πρέπει να δωθεί το email και ο κωδικός του icloud στο οποίο είναι δηλωμένο το iPhone.


Παρατηρήσεις

  • Η ασφάλεια του iPhone είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους περιορισμούς που διαθέτει το λειτουργικό της.
  • Το android είναι πιο ανοιχτό σε νέες λειτουργίες, συνεργασίες εφαρμογών και συστήματος χαρακτηρίζεται για την παραμετροποίηση και την ευελιξία του αλλά όλα αυτά έχουν τίμημα στην ασφάλεια.
  • Η ασφάλεια στα iPhone είναι υψηλή όσο το τηλέφωνο δεν είναι jailbreak. Σε οποιαδήποτε περίπτωση iPhone που έχει γίνει jailbreak ξεχάστε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε σε θέματα ασφαλείας.

 

9volto

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο