Εθισμός στο κινητό. Τι τον προκαλεί και ποιές οι συνέπειες
Εθισμός στον κινητό
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των smartphones δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την καθημερινή μας ζωή και την κάθε δραστηριότητα που την περιβάλλει. Το κινητό τηλέφωνο σε συνδυασμό με ένα σύνολο εφαρμογών, αναλύει κάθε μας ενέργεια καθημερινά, κάθε μας συνήθεια, κάθε μας ενέργεια. Επιπλέον κατάφερε να γίνει το ενημερωτικό και ψυχαγωγικό μας εργαλείο, το μέσο αυτοπροβολής μας κι επικοινωνίας μας, η προέκταση του εαυτού μας στον ψηφιακό κόσμο
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα Alter ego ψηφιακό, ένα avatar σε μία εικονική πραγματικότητα που μας προσφέρει άφθονη ντοπαμίνη σε σημείο που καμία άλλη φυσική ή κοινωνική μας δραστηριότητα να μην μπορεί να προσφέρει.
Αυτό που προκαλεί τον εθισμό στο κινητό τηλέφωνο είναι ή άμεση διασύνδεση που έχει με το internet. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε άμεση επαφή με πολλά είδη ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και πληροφόρησης με αποτέλεσμα να μας απορροφάει ώρες από το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Αναφέρουμε μερικές από τις δραστηριότητες που γίνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου και προκαλούν εθισμό με την χρήση της συσκεύης. Ουσιαστικά οι δραστηριότητες μέσω του smartphone σε συνδυασμό με το internet προκαλούν εξάρτηση κι όχι το κινητό τηλέφωνο σαν συσκευή.
Εθισμός στα Social Media
Έχουμε γράψει αναλυτικά ποιοί είναι οι λόγοι που εθιζόμαστε στα social media και τι προκαλεί στην ψυχολογία μας ->εδώ-<. Ο εύκολος τρόπος της αυτοπροβολής που προσφέρουν τα social media μέσω των smartphones, η εύκολη “κοινωνική” αναγνώριση και η προβολή μιας πλασματικής προσωπικότητας όπως ακριβώς την έχουμε φανταστεί, μας προκαλεί τον εθισμό.
Όλα είναι πιο εύκολα μέσα από τα social media. Μία φιλτραρισμένη φωτογραφία, 5 αντεγραμένες ατάκες ή αποφθέγματα μπορούν εύκολα να μας προβάλλουν μέσα από εκεί δίχως να έχουμε φυσική επαφή με άλλα άτομα. Η ασφάλεια της οθόνης είναι ένα επιπλέον όπλο σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο των social media γιατί μπορεί να καλύψει τα πραγματικά μας συναισθήματα και να κρύψει ανασφάλειες και ανορθόδοξες συμπεριφορές μας.
Η έκρηξη της ντοπαμίνης από τα like και τις καρδούλες του facebook και του instagram ειδικά στις γυναίκες προσεγγίσουν το επίπεδο ακόμη και μιας ερωτικής συνεύρεσης όπως έχουν αναλύσει ειδικοί ψυχολόγοι πάνω στο θέμα του εθισμού των social media.
Το κινητό είναι απλά το μέσο που μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να μας βάλει σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Και το έχουμε συνέχεια δίπλα μας.
Εθισμός στην υπερπληροφόρηση
Η εμμονή που έχει ένα μεγάλο ποσοστό με την πληροφόρηση και την καθημερινή ενημέρωση γίνεται πλέον με ένα κλικ μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Τα rss-feeds σε συνδυασμό με τα notifications των ενημερωτικών sites δεν μας αφήνουν να ασχοληθούμε με το κοινωνικό μας μικρόκοσμο (οικογένεια δουλειά κτλ).
Όλα τα ενημερωτικά sites αναζητούν επισκεψιμότητα κι ένα νέο θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο έτσι ώστε να φαίνεται ότι σε αφορά ή επηρρεάζει άμεσα ή εμμεσα την ζωή σου. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε βήμα βήμα μέχρι και την εξέλιξη του καιρού, την εξέλιξη ενός γεγονότος, για την υγεία ενός επωνύμου κ.ο.κ.
Όλες αυτές όμως οι πληροφορίες εκτός από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι περιττές για την καθημερινότητα της οικογένειάς μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο, μας τρώνε χρόνο, σκέψη και μας προκαλούν περιττό άγχος για κάτι που δεν αφορά.
Ο εθισμός στην πληροφορία προκαλεί και τον εθισμό στο μέσο που μας δίνει την πληροφορία. Στο κινητό μας τηλέφωνο.
Εθισμός στα online παιχνίδια
Η κερδοφορία των video games και ειδικότερα των online games ξεπερνούν πλεόν και αυτές των ταινιών. Σε αυτό βοήθησε πολύ το Mobile gaming, το παιχνίδι μέσω των κινητών τηλεφώνων. Η ευκολία πρόσβασης σε online παιχνίδια μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα από το κινητό τηλέφωνο, σε συνδυασμό με την τόση μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που υπάρχει κατάφερε να βάλει στην κυριολέξια στο παιχνίδι από 3χρονα παιδιά έως και συνταξιούχους.
Τα Online παιχνίδια είναι ιδιαίτερα εθιστικά. Ο συνεχής ανταγωνισμός, οι διακρίσεις και οι συνεχείς επιβραβεύσεις μέσω του παιχνιδιού, με δώρα, items, badges κτλ προκαλεί στον χρήστη μία εμμονή κι εξάρτηση από το παιχνίδι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όπως όλες οι δραστηριότητες που γίνονται μέσω του smartphone να απομονώνουν το χρήστη από το φυσικό του περιβάλλον και από το κοινωνικό του περίγυρο.
Το χειρότερο με τα online παιχνίδια είναι ότι πολύ εύκολα ο χρήστης μπορεί να πέσει στην παγίδα όχι μονό να αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτά, αλλά και πολλά χρήματα για την απόκτηση επιπλέον προνομίων.
Εθισμός στις εικονικές σχέσεις
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο για την δημιουργία σχέσεων, ερωτικών ή φιλικών. Πολλές γυναίκες και άντρες αναζητούν την επιβεβαίωση που δεν έχουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Άλλοι πάλι αναζητούν απλή επικοινωνία γιατί δυσκολεύονται να συναναστρέφονται σε φυσικές συναντήσεις με άλλους άνθρώπους.
Όλοι όμως έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Νομίζουν ότι έχουν σχέση, νομίζουν ότι έχουν φίλους. Η σχέση και η φιλιά απαιτεί φυσική επαφή με τους ανθρώπους και κοινές κοινωνικές δραστηριότητες.
Αυτές οι εικονικές σχέσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποξενώσουν κι άλλο τον χρήστη από το φυσικό του περιβάλλον και τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Να αναζητεί απλά λέξεις, φράσεις και emoticons μέσα από το κινητό του που θα καλύψουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά κενά που νιώθει. Και έτσι μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στην οθόνη του smartphone σου κι εθίζεσαι περισσότερο σε αυτό.
Εθισμός στο Cybersex και Sexting
Η πολτοποίηση του έρωτα και του φλερτ. Δυστυχώς η εμπορευματοποίηση, η ταχύτητα και η τεχνολογία έφεραν το cybersex και το sexting. Είναι τόσο εύκολο να φλερτάρεις, να κάνει cybersex και να εκτοξεύσεις την ντοπαμίνη σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Απλά χρειάζεσαι τις κατάλληλες εφαρμογές, θάρρος και ασπίδα που θα στα δώσει η οθόνη του κινητού, μία καλή φωτογραφία φιλτραρισμένη θα είναι η πανοπλία σου και όλα είναι έτοιμα για το κυνήγι.
Οι γυναίκες απλά επιλέγουν. Οι άντρες κυνηγούν. Ούτε ραντεβού, ούτε προετοιμασίες, ούτε καν επαφή. Και το αποτέλεσμα ικανοποιεί όλους.
Δεν απατάς, δεν απατιέσαι, ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή σου και η ζωή στο φυσικό σου περιβάλλον καλά κρατεί. Το πρόβλημα όμως επικείται στο πόσο πολύ αγνοείς τις οικογενειακές και κοινωνικές εξελίξεις του κύκλου σου. Οταν το μυαλό σου είναι στο κινητό, στις συζητήσεις και στα φλερταρίσματα που γίνονται μέσα από αυτό, γίνεται τόσο εθιστικό που αμελείς σημαντικότερα γεγονότα της ζωής σου.
Τι προκαλεί ο εθισμός του κινητού στον άνθρωπο
Οτιδήποτε εθιστικό μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο. Και το κινητό τηλέφωνο έχει χιλιάδες τρόπους, μέσω των εφαρμογών της, να βρει το αδύνατο σημείο σου και να σε εθίσει.
Οι περισσότεροι χρήστες βλέπουν το κινητό τους πάνω από 100 φορές την ημέρα. Φανταστείτε άν αφιερώνετε μισό λεπτό την κάθε φορά έχετε καταναλώσει περίπου 1 ώρα την ημέρα στην οθόνη του κινητού.
Ο εθισμός σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του κινητού τηλεφώνου σύμφωνα με ψυχολόγους αναλυτές προκαλεί:
- Κατάθλιψη και μελαγχολία
- Αποξένωση κι απομόνωση του ατόμου από τον περίγυρό του
- Αντικοινωνική συμπεριφορά
- Σύγχυση
- Βίαιη συμπεριφορά με τους γύρω του
- Αυπνίες
- Άγχος κι έντονο στρες δίχως λόγο
- Εγκατάλειψη κοινωνικών κι επαγγελματικών δραστηριότητων
Ο εθισμός με το κινητό τηλέφωνο απορροφά οποιαδήποτε ενέργεια διαθέτει ένας άνθρωπος για επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες και λειτουργεί κατασταλτικά σε αυτές.
Επιπλέον πάρα πολλοί χρήστες σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή συνεστιάσεις, χρησιμοποιούν το κινητό σαν άμυνα σε στιγμές αμηχανίας ειδικά όταν βρίσκονται με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία στην επικοινωνία και την αφομοιώση στο κλίμα της κοινωνικής εκδήλωσης και κατ επέκταση στην γενικότερη κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις εφηβικές και παιδικές ηλικίες. Περισσότερα για τις επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου στο παιδί μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<-.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο υπολογιστών laptop και smartphones. Διαβάστε ποιοί είμαστε ->εδώ<-
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024