Η πτώση της Amstrad
Η πτώση της Amstrad
Η εταιρία Amstrad ιδρύθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 1968 από τον Alan Sugar. To aρχικό της όνομα ήταν AMS Trading (από τα αρχικά γράμματα του ιδρυτή Alan Michael Sugar και μετά εγίνε σύντμηση σε Amstrad.
Ηλεκτρονικές συσκευές Amstrad
Ξεκίνησε με την δημιουργία φτηνών ηλεκτρονικών συσκευών όπως στερεοφωνικά σπιτιού και αυτοκινήτου, ενισχυτές, τηλεοράσεις κτλ. Ηταν ευρέως διαδεδομένα τα προϊόντα της όχι μόνο για την ποιότητα κατασκευήςΚατάφερε να ρίξει το κόστος παραγωγής και να πουλάει φτηνές συσκευές στην Ευρώπη για δυό λόγους.
Πρώτον αντικατέστησε πολλά εξωτερικά μέρη των συσκευών με πλαστικό την περίοδο που όλοι χρησιμοποιούσαν μέταλλο ή άλλα πιο ακριβά υλικά και δεύτερον την κατασκευή την έκανε στην Ανατολική Ασία κι όχι σε κάποιο εργοστάσιο της Ευρώπης.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Amstrad
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 μπαίνει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε μια περίοδο που η Commodore και η Sinclair μεσουρανούσαν. Βγάζει μια σειρά υπολογιστών που ονόμασε CPC464 CPC664 και CPC6128 όπου CPC σημαίνει (Color Personal Computer)
Ο CPC464 είχε έναν επεξεργαστή στα 4 MGz . Για να καταλάβουμε την διαφορά με έναν σύγχρονο επεξεργαστή i9 με 8πυρήνες στα 3Ghz , ο i9 είναι περίπου 6.000 φορές πιο ισχυρός από τον 464.
Δηλαδή αν ο Amstrad 464 ήταν ένας άνθρωπος 1.50 μέτρο ύψος ο i9 θα ήταν ένας άνθρωπος που θα είχε ύψος όσο το Έβερεστ
H σειρά CPC πούλησε 3.000.000 κομμάτια
Amstrad 1512
Την μεγάλη όμως επανάσταση πήγε να την κάνει με το PC1512 to 1986.
Έναν επαγγελματικό υπολογιστή κλώνος της IBM ο οποίος σχεδιαστικά είχε πιο σύγχρονα τσιπάκια στη πλακέτα από τον IBM. O IBM είχε πολλά τσιπάκια στην μητρική. Ο Amstrad είχε πιο σύγχρονα με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερα τσιπάκια να εκτελεί τις ίδιες διεργασίες. Αυτό σε συνδυασμό με τα πλαστικά του μέρη έριξε αισθητά το κόστος παραγωγής. Επιπλέον για να μπορέσουν τα περιφερειακά να είναι συμβατά με την πλακέτα έπρεπε να προγραμματίσει νέο bios για την μητρική το οποίο ήταν custom της ίδιας της εταιρίας.
Παρόλο που ήταν πολύ πιο φτηνός από τους IBM γιατί στην τιμή περιελάμβανε κι όλα τα παρελκόμενα (ενώ η IBM τα χρέωνε), έκανε ένα σημαντικό λάθος. Δεν έβαλε ανεμιστήρα για να ρίξει κι άλλο το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να υπερθερμαίνεται.
Αυτή η φήμη άρχισε να διαδίδεται στις μεγάλες εταιρίες με αποτέλεσμα να μην τον αγοράζουν παρόλο που η τιμή του ήταν ανταγωνιστή .
Αυτό κράτησε τις πωλήσεις της σε χαμηλά επίπεδα
Tην ίδια χρονιά όμως κάνει κι ένα τρελό πισογύρισμα.
Αγοράζει την εταιρία Sinclair και τα δικαιώματα να πουλήσει την σειρά των απλών υπολογιστών Spectrum κάτι που τεχνολογικά έχει ήδη ξεπεραστεί. Έδωσε εκείνη την εποχή 5 εκατομμύρια λίρες αγγλίας.
To 1987 βγαζει τον υπολογιστή PC1640 ενώ ήδη η IBM αλλάζει όλη την αρχιτεκτονική και την τάση της αγοράς με την γενιά επεξεργαστών 386 της intel.
Δυστυχώς εκεί ήταν και το σημείο καμπής αφού δεν μπόρεσε να αντιγράψει την τεχνολογία αυτή και να βγάλει χαμηλού κόστους υπολογιστές
H κληρονομιά που αφησε η Amstrad είναι μεγάλη. Κατάφερε να δημιουργήσει υπολογιστές και να φέρει σε επαφή την τεχνολογία αυτή με απλούς ανθρώπους και μικρές επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η κτήση ενός υπολογιστή ήταν πολυτέλεια. Επιπλέον απλοποίησε τις διαδικασίες εγκατάστασης κι εκτέλεσης εφαρμογών κάτι που για την εποχή εκείνη ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα.
- Πως κάνω επανεκκίνηση το iPhone - 3 Ιανουαρίου 2025
- Πως να γίνεις hacker - 16 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι το iCloud. Αναλυτικός οδηγός - 13 Δεκεμβρίου 2024