Σύνδρομο καταδίωξης και κινητό τηλέφωνο

Μοιραστείτε το άρθρο

Σύνδρομο καταδίωξης και κινητό τηλέφωνο

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε στο 9Volto πάρα πολλά περιστατικά πελατών οι οποίοι έρχονται και μας λένε ότι το κινητό τους τηλέφωνο το παρακολουθεί κάποιος γνωστός, σύζυγος, φίλος ή άλλο πρόσωπο του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος. Έχουμε αναλύσει σε παλιότερο άρθρο πόσο δύσκολο είναι πλέον να μπει κάποιο παρακολουθητικό στο smartphone σας όταν το έχετε κλειδωμένο και χωρίς να του έχετε κάνει root ή jailbreak.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που ελέγξαμε με ειδικό λογισμικό τα κινητά τηλεφώνα αυτών των ανθρώπων, το πόρισμα που βγάλαμε ήταν ότι τα τηλέφωνα δεν είχαν καμία εφαρμογή παρακολούθησης, εγκατεστημένη στο κινητό. Το χειρότερο απ’όλα ήταν ότι η πλειοψηφία των πελατών έφευγε απογοητευμένη από το κατάστημα. Φαινόταν στο πρόσωπό τους ότι είχαν την ανάγκη να επιβεβαιώσουμε ότι όντως τους παρακολουθούν από το κινητό.

Μιλώντας με έναν φίλο ψυχολόγο σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις μου ανέφερε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το σύνδρομο καταδίωξης κι επειδή το κινητό τηλέφωνο είναι κάτι που γνωρίζει όλα τα μυστικά μας πλέον, νομίζουν ότι κάποιοι τα παγιδεύουν και τους παρακολουθούν από εκεί.

Συνεχίζοντας την συζήτηση με τον ψυχολόγο μας είπε ότι είναι λάθος να δίνουμε ευθέως τέτοια απόλυτα πορίσματα όταν δεν παρακολουθείται το κινητό τους, διότι αυτοί όχι μόνο δεν τα πιστεύουν αλλά μπορεί και να δυσφημίσουν την αξιοπιστία του πορίσματος όσο ειδικός κι αν είσαι. Φυσικά και μπορεί να έχει ακόμη χειρότερες παρενέργειες ένα αρνητικό πόρισμα παρακολούθησης του κινητού τους διότι γκρεμίζεις έναν κόσμο με εχθρούς και συμμάχους που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους.


Τι περίεργο βλέπουν στο κινητό τους όσοι έχουν μανία καταδίωξης

Όσοι έχουν σύνδρομο, μανία καταδίωξης προσπαθούν οποιαδήποτε περίεργη ενέργεια του smartphone, κάποιο notification ή κάποια εφαρμογή που λειτουργεί στο παρασκήνιο να την συνδυάσουν με κάποια ενέργεια παρακολούθησης.

  • Βλέπουν εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες με περίεργα ονόματα και τις θεωρούν παρακολουθητικά
  • Κάνει περίεργους ήχους το ακουστικό κατά την διάρκεια της συνομιλίας και θεωρούν ότι κάποιοι τους παρακολουθούν
  • Κολλάει το κινητό και νομίζουν ότι οφείλεται σε κάποιο παρακολουθητικό
  • Ανάβει η οθόνη στα notifications και θεωρούν ότι είναι κάποια επιπλοκή του παρακολουθητικού
  • Εφαρμογές όπως το viber, messenger, facebook, instagram που μπορεί να κολλήσει το news feed ή να πετάξει κάποιο μήνυμα όπως η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται τους βάζει σε υποψίες ότι το κινητό παρακολουθείται.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα όταν υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν έρθει στο μαγαζί και μας λένε ότι αυτός που τους παρακολουθεί έχει γνωστούς στην ΕΥΠ και ακούνε την συνομιλία τους.

Εκεί δυστυχώς δεν μπορείς να τους πείσεις με αποδείξεις ότι η συσκευή δεν παρακολουθείται διότι η ΕΥΠ παρακολουθεί την διασύνδεση της κεραίας με την συσκευή κι όχι την ίδια την συσκευή.


Πως παρακολουθείται ένα κινητό τηλέφωνο

Για να παρακολουθήσεις ένα κινητό τηλέφωνο πρέπει να γίνουν ειδικές διεργασίες κι επεμβάσεις στο smartphone οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες κι από τον πιο απλό χρήστη. Για να μπορέσει ένα κινητό τηλέφωνο να παρακολουθείται και να έχει πρόσβαση ένας άλλος χρήστης εκτός από εσάς θα πρέπει:

  1.  Να γνωρίζει τον κωδικό ασφαλείας ή το μοτίβο της συσκευής σας.
  2. Θα πρέπει το κινητό αν είναι android να έχει ξεκλειδωμένο bootloader και να είναι root ενώ αν είναι iPhone να είναι jailbreak
  3. Για να ξεκλειδώσει ο bootloader αυτόματα θα σβηστούν όλα και θα γίνει επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων στην συσκευή
  4. Θα πρέπει να εγκατασταθεί ειδικό πρόγραμμα από υπολογιστή κι όχι από το playstore και θα χρειαστεί χρόνο
  5. Τα περισσότερα παρακολουθητικά προγράμματα δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές εάν η συσκευή δεν είναι root ή jaibreak
  6. Τα ενσωματωμένα antivirus των περισσοτέρων smartphone android εντοπίζουν τα παρακολουθητικά προγράμματα και τα διαγράφουν.

Έλεγχος για το αν παρακολουθείται το κινητό μου

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας χρήστης και να δει εάν το smartphone του παρακολουθείται.

  • Κατεβάστε από το playstore ένα πρόγραμμα root checker να δείτε εάν το smartphone σας είναι root. Εάν δεν είναι root τότε κατά 90% δεν παρακολουθείται το κινητό σας τηλέφωνο από κάποιο εγκατεστημένη εφαρμογή παρακολούθησης.
  • Εάν κατεβάσετε κι ένα καλό antivirus για έλεγχο της συσκευής τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το τηλέφωνό σας δεν παρακολουθείται. Δείτε ->εδώ<- τα καλύτερα antivirus για κινητά τηλέφωνα android.
  • Εάν έχετε ακόμη τις επιφυλάξεις σας τότε κάντε μία επαναφορά των εργοστασιακών δεδομένων στην συσκευή σας για να διαγραφούν όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές που έχουν γίνει.

Δικλείδες ασφαλείας σε android και ios συσκευές για παρακολουθητικά προγράμματα

Οι εταιρίες που κατασκευάζουν το λογισμικό των κινητών τηλέφωνων η Apple και η Google έχουν καταφέρει να κλείσουν την πρόσβαση σε spy εφαρμογές να επεμβαίνουν και να υποκλέπτουν στοιχεία από άλλες εφαρμογές. Η διαδικασία για να εγκατασταθεί μία εφαρμογή spy στο smartphone έαν του έχετε κλείδωμα ασφαλείας και δεν ξέρει τον κωδικό σας κάποιος άλλος είναι σχεδόν αδύνατη.

Εάν αποφασίσουμε να βάλουμε κάποιο παρακολουθητικό σε μία συσκευή android πχ Samsung, Huawei, Xiaomi ή Sony θα έπρεπε:

  1. Να ξεκλειδώσουμε τον bootloader
  2. Να γίνει διαγραφή δεδομένων αυτόματα μετά το ξεκλείδωμα του bootloader
  3. Να γίνει ξεκλείδωμα του gmail account σας με ειδικό εξοπλισμό
  4. Να γίνει root η συσκευή
  5. Να εγκατασταθεί παρακολουθητικό

Εάν αποφασίσουμε να βάλουμε κάποιο παρακολουθητικό σε μία συσκευή ios πχ σε ένα iPhone X

  1. Θα πρέπει να κάνουμε αναβάθμιση να βγει ο κωδικός ασφαλείας
  2. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το apple id για την ενεργοποίηση του iPhone
  3. Μετά θα του κάναμε jailbreak
  4. Και μετά θα εγκαταστούσαμε το παρακολουθητικό

Όλες οι παραπάνω ενέργειες απαιτούν πρόσβαση στην συσκευή, αρκετές ώρες, τα δεδομένα σας θα χαθούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, και θα πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης στοιχεία σας όπως το apple id ή το gmail.

Δυστυχώς η πιο δύσκολη διαδικασία για έναν χρήστη κινητού τηλεφώνου με σύνδρομο καταδίωξης είναι να τον πείσεις ότι το παρακολουθητικό δεν είναι στο κινητό του αλλά μέσα στο ίδιο του κεφάλι. Κι από κει δεν υπάρχει κανένα 9Volto που να μπορεί να το βγάλει.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο